Bu hafta, Türkiye dahil olmak üzere tam 170 ülkede Dünya Emzirme Haftası coşkuyla kutlanıyor. Bu özel hafta, annelerin süt sağma ve saklama süreçlerinde nelere dikkat etmeleri gerektiğini vurgulamak için harika bir fırsat sunuyor. İşte anneler için sütlerini güvenle saklama yöntemleri ve ipuçları.
Anne sütü ile beslenmenin, dünya genelinde yaygınlaşması ve bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için büyük önem taşıdığı biliniyor. Bu bağlamda, Türkiye dahil 170 ülkede her yıl 1 – 7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Dünya Emzirme Haftası kapsamında, Koroplast, çalışan anneler başta olmak üzere tüm annelere sütlerini güvenle saklama yöntemleri hakkında bilgi veriyor. Türkiye’nin mutfak yardımcı ürünleri denilince akla gelen lider markası Koroplast, çift kilitli, sızdırmaz ve buzdolabında ya da derin dondurucuda kolay saklama imkanı sunan, steril ve BPA içermeyen güvenli Koroplast Anne Sütü saklama poşetleri ile anne sütü güvenle saklanabiliyor.
Eğer bebeğiniz doğduktan sonra çalışma hayatına dönecekseniz, sütünüzü güvenle saklama yöntemlerine de büyük önem vermeniz gerekiyor. Anne sütünüzü sürekli sağmak ve saklamak, hem sütünüzün gelmeye devam etmesini sağlar hem de bebeğinizin yanında olmadığınız zamanlarda bile sütünüzle onu beslemeye devam etmenize olanak tanır.
Süt Sağma ve Saklama Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sütünüzü nasıl saklayacağınız, sütünüzü ne zaman kullanmak istediğinize bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Eğer sağdıktan birkaç gün sonra kullanmayı planlıyorsanız, buzdolabı, derin dondurucudan daha iyi bir saklama yöntemi olacaktır. Ancak şimdiden sağıp aylar sonra kullanmak isterseniz, sabit bir derin dondurucu tercih etmek doğru bir karar olacaktır. Yönteminiz ne olursa olsun, sütünüzü saklarken şu önemli hususlara dikkat etmelisiniz:
- Kullandığınız poşetin üst kısmındaki güvenlik kilidini yırtın ve çift fermuar kilidini nazikçe ayırın.
- Sakladığınız sütleri kullanırken, eski tarihliden başlayarak yeni tarihliye doğru kullanmalısınız.
- Anne sütünü taşırmamaya dikkat ederek poşete doldurun.
- Poşetin içindeki havayı mümkün olduğunca boşaltın. Bunun için poşeti parmaklarınızın arasında tutun ve sıvının üstündeki havayı çift kilide doğru bastırarak çıkartın. Süt donduğunda genleşip hacmi artacağı için bir miktar havanın poşetin içerisinde kalması gerekir; aksi takdirde donan süt, poşeti patlatabilir.
- Çift kilide bastırarak poşeti kapatın ve çift kilit sisteminin kapandığından emin olun.
- Etiket alanına isim, tarih ve miktar bilgisi yazın. Poşetleri dondurucuda veya buzdolabında dik ya da yatık konumda saklayabilirsiniz; ancak yatay olarak saklamanız daha doğru olacaktır.
Dondurulmuş sütünüzü çözündürürken ve ısıtırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar da bulunmaktadır:
- Sütünüzü oda sıcaklığında 6 saate kadar, buzdolabında 2 güne kadar, tek kapılı buzdolabının buzluk bölmesinde 2 haftaya kadar, iki kapılı buzdolabının dondurucu bölmesinde 3 – 4 aya kadar, sabit -18°C’de derin dondurucuda ise 6 ay saklayabilirsiniz.
- Sakladığınız sütü ısıtırken mikrodalga, elektrikli ve gazlı fırında veya ocağın üzerinde poşet ile beraber ısıtmayınız. Bunun yerine, süt poşetini bir kaba koyduğunuz ılık suyun içine ağzı dışarıda kalacak şekilde batırarak çözünmesini sağlayın.
- Süt poşetini hafifçe salladıktan sonra sıcaklığını kontrol ederek bebeğinize veriniz. Bebeğinizi besledikten sonra poşet içinde kalan sütü tekrar dondurmamalı veya tekrar ısıtmamalısınız.