1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Dondurmanın Besin Değerleri, Faydaları ve Tüketim Önerileri

Dondurmanın Besin Değerleri, Faydaları ve Tüketim Önerileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dondurmanın Besin Değerleri ve Faydaları

Süt ürünleri arasında en çok tercih edilenlerden biri olan dondurma, zengin besin içeriği ile dikkat çekmektedir. Sindirimi kolay, kendine has tat, aroma ve doku özelliklerine sahip olan dondurma, yıl boyunca düzenli olarak tüketilen bir gıda maddesidir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aslıhan Kara, dondurmanın “karbonhidrat, yağ, protein gibi makro bileşenler; A, D, E, K, B2, B6, B12 vitaminleri ile birlikte yeterli düzeyde bazı mineral (Ca, P, Mg, Na, K, I, Mn ve Zn) mikro bileşenler bakımından zengin olması gerektiğini” vurguluyor.

Beslenme ve Kalori Açısından Önemi

Dondurma yapımında kullanılan sütün içeriğindeki proteinlerin, vücudun üretemediği amino asitleri yeterli ve dengeli bir şekilde içerdiğine dikkat çeken Dyt. Aslıhan Kara, dondurmanın süte göre daha fazla yağ ve protein barındırdığını belirtiyor. Bu nedenle dondurma, beslenme ve kalori açısından önemli bir süt ürünü olarak öne çıkıyor.

Bağırsak Sağlığına Faydaları

Son yıllarda bilinçli tüketicilerin sağlıklı ve fonksiyonel gıda tercih etme isteği doğrultusunda, dondurma üretiminde diyet lifler, probiyotik ve laktik asit bakterileri, doğal antioksidanlar gibi besinsel ve fizyolojik özelliklere sahip bileşenler kullanılmaya başlanmıştır. Dyt. Aslıhan Kara, dondurmanın tüketim şekli ile ilgili şu önerilerde bulunuyor:

  • Dondurma, akşam saatleri yerine gündüzleri ara öğün olarak tüketilmelidir. Akşam saatlerinde hızlı ve bilinçsiz dondurma tüketimi boğaz enfeksiyonlarını artırabilir.
  • Dondurmayı ılık su ile tüketmek, boğaz enfeksiyonu riskini azaltmaktadır.

Şerbetli Tatlılara Göre Daha Hafif

Dondurmanın kalsiyum açısından önemli bir besin kaynağı olduğunu ifade eden Dyt. Aslıhan Kara, “Ortalama 1 bardak sütten alacağımız kalsiyum miktarı, 3 top dondurmaya eşdeğerdir.” diyerek, şerbetli veya hamurlu tatlılara göre dondurmanın daha sağlıklı ve hafif olduğunu vurguluyor. Dondurmayı özellikle ara öğünlerde sağlıklı bir tatlı olarak tercih edebileceğimizi belirtiyor.

Sağlıklı ve Hijyenik Koşullarda Hazırlanmalı

Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın, sağlıklı ve hijyenik şartlarda hazırlanması olduğunu belirten Dyt. Aslıhan Kara, dondurmanın pastörize sütten yapılmış olması ve hijyenik koşullarda üretilmesine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Açıkta Satılan Dondurmalara Dikkat

Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmaların bakterilerin kolaylıkla üremesine neden olabileceğini belirten Dyt. Aslıhan Kara, açıkta satılan dondurmalar ve buzlu içecekler satın alırken dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor. Güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmaması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, paketlenmiş dondurmaların etiketinin okunması, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın üretim/ithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.

Ilık Su ile Tüketilirse Boğaz Enfeksiyonu Riski Azalır

Dondurmanın akşam saatleri yerine gündüz saatlerinde ara öğün olarak tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Dyt. Aslıhan Kara, “Akşam saatlerinde ve hızlı dondurma tüketimi boğaz enfeksiyonlarını artırabilir. Dondurmayı ılık su ile tüketmek boğaz enfeksiyonu sıklığını azaltmaktadır.” diyerek tavsiyelerde bulunuyor.

Haftada 1-2 Kez Tüketilebilir

Dondurmanın gün içinde ikindi ara öğününde tercih edilmesini öneren Dyt. Aslıhan Kara, “Haftada 1-2 kez 1-2 top dondurma tüketebilirsiniz. 1 porsiyon dondurma 100-120 kcal’dir. Dondurma tüketmek istiyorsanız, beslenme programınızdan 1 orta boy meyve, 1 bardak süt ve 1 ince dilim ekmeği çıkartarak tüketebilirsiniz. Kalorisi diğer tatlılara göre daha düşük ve hafif olduğu için daha çok tercih edilebilir.” şeklinde konuşuyor.

Diyet Yapanlar Probiyotik Dondurma Tercih Edebiliyor

Diyet yapanlar için de dondurma önerilerinde bulunan Dyt. Aslıhan Kara, “Diyet yapanlar daha besleyici ve sağlıklı olan probiyotikli dondurmalar, spirulina eklenmiş dondurmalar, badem sütü, soya sütü gibi bitkisel sütten yapılmış dondurmalar, gerçek meyvelerden yapılmış dondurmalar ve yağ oranı daha düşük olan keçi sütünden yapılmış dondurmaları tercih edebilirler.” ifadelerini kullanıyor.

Ev Yapımı Dondurma Tarifi

Dyt. Aslıhan Kara, ev yapımı çilekli dondurma tarifini ise şu şekilde paylaşıyor:

  • Malzemeler: 1 su bardağı süzme yoğurt, 5-6 adet çilek, 1 yemek kaşığı bal, vanilin.
  • Hazırlanışı: Çilekleri dilimleyin ve buzlukta dondurun. Yoğurt, bal ve vanilyayı ayrı bir kapta çırpın. Dondurulmuş çilekle birlikte blenderda karıştırın. Tekrar buzlukta 1 saat bekletip tüketebilirsiniz. Üzerine nane ekleyip servis edebilirsiniz.

Dondurmanın Besin Değerleri, Faydaları ve Tüketim Önerileri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin