Döküm Tavada Mısır Ekmeği
Şüphesiz döküm tavada pişirebileceğiniz en güzel ekmeklerden biri mısır ekmeğidir. Tadına doyamayacağınız bu nefis lezzeti hazırlamak için gerekli malzemeleri ve adımları takip edin.
Malzemeler:
- 3 su bardağı mısır unu
- 1,5 su bardağı buğday unu
- 1 su bardağı ayran
- 2 su bardağı ılık su
- 100 gram erimiş tereyağı
- 10 gram kabartma tozu
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 adet yumurta
Nasıl Yapılır?
Öncelikle döküm tencerenizi 250 derecede 20 dakika kadar kızdırın. Mısır ununu ince bir elekten geçirerek kabartma tozu ve tuz ile birlikte bir kapta karıştırın. Ayran, su ve erimiş yağı ayrı bir kapta harmanlayın. Yumurtayı ekleyip 1-2 dakika çırpın. Un karışımını yavaşça sıvı karışıma ekleyin ve homojen bir hamur elde edene kadar karıştırın.
Kızaran döküm tencerenizi fırattan çıkarın, içine 1 yemek kaşığı zeytinyağı döküp fırçayla her yanına yedirin. Hazırladığınız hamuru tencereye dökün ve spatula ile düzeltin. Kapağını kapatıp 200 derece fırına yerleştirin. 10 dakika sonra kapağını açın ve fırın sıcaklığını 175 dereceye düşürün. Arada bir ekmeğin üstüne su püskürtün ki kabukları fazla kurumasın.
Döküm Tavada Patates Graten
Ara sıcaklarda ya da ana yemek olarak servis edilen kremalı patates graten, herkesin damak zevkine hitap eden harika bir lezzettir. Fırın kabında ya da borcamda pişirdiğiniz patates grateni, bu sefer döküm tavada denemeye ne dersiniz? Pişman olmayacaksınız!
Malzemeler:
- 1 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım su bardağı süt
- 1 su bardağı krema
- 1 kilo patates
- 3/4 su bardağı parmesan peyniri
- 3/4 su bardağı tulum peyniri
- 2 tatlı kaşığı kimyon
- 2 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/4 tatlı kaşığı karabiber
Nasıl Yapılır?
Fırını 180 dereceye ayarlayın. 1 yemek kaşığı tereyağını eritin ve ikiye böldüğünüz sarımsağı tereyağının içine atarak aromasını alın. Döküm tavanızı hazırladığınız yağ ile yağlayın. Patatesleri soyup halka şeklinde dilimleyin. Krema ve sütü bir kapta karıştırın.
Tavanın tabanına ilk önce patates dilimlerini yerleştirin, ardından krema karışımını, tulum peyniri, parmesan peyniri, kimyon, tuz ve karabiberi ekleyin. Patatesler bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Tavanızı alüminyum folyo ile kaplayıp fırına verin. 1 saat üstü kapalı şekilde pişirdikten sonra folyonuzu kaldırıp üzeri kızarana kadar 50 dakika daha pişirin. Fırından çıkartıp 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.
Döküm Tavada Karides
Döküm tavanın kraliçesi olan karidesi özleyenler için mükemmel bir tarif hazırladık. Döküm tavada kolayca hazırlayabileceğiniz bu lezzeti mutlaka denemelisiniz!
Malzemeler:
- 600 gram jumbo karides
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 2 adet kırmızı jalapeno biberi
- 1/4 demet maydanoz
- 1 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
- 1 yemek kaşığı soya sosu
- 1 adet orta boy limon (kalın kabuklu)
Nasıl Yapılır?
Jumbo karidesleri bol suda yıkayın ve kafalarının altında kalan kabuk kısımlarını dikkatlice çıkarın. Kuyruk kısımlarını almamaya özen gösterin. Karideslerin orta kısımlarındaki bağırsak kısımlarını temizleyin ve tekrar bol suda yıkayın. Suyunu süzdürüp kağıt havlu ile kurulayın.
Sarımsakları halka şeklinde kesin, maydanozları ince ince kıyın ve limonun kabuğunu rendenin kalın kısmıyla rendeleyin. Jalapeno biberlerini de ince dilimler halinde kesin. Döküm tavada zeytinyağını kızdırın, ardından ince doğranmış sarımsak ve limon otlarını ekleyin. Karidesleri tavaya alıp yüksek ateşte soteleyin, jalapeno biberlerini de ekleyin. Piştikten sonra soya sosu, taze çekilmiş karabiber, rendelenmiş limon kabuğu ve maydanozları ilave edip ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
Döküm Tavada Patatesli Yumurta
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan patatesli yumurtayı döküm tavada yapmaya ne dersiniz? Normal tavada pişirdiğiniz patatesli yumurtadan çok daha lezzetli olan bu tarifi hemen deneyin!
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 3 su bardağı fırınlanmış patates
- 5 adet sosis
- 1 adet kabak
- 4 adet yumurta
- Tuz
- Karabiber
Nasıl Yapılır?
Fırını 200 dereceye ayarlayın. Tereyağını eritin ve biberleri 5-6 dakika soteleyin, ardından ateşten alın. Patates ve sosisleri biberlere ekleyin, yumurtaları kırın ve 8-10 dakika yumurtalar istediğiniz kıvama gelene kadar pişirin. Tuz ve karabiberle tatlandırarak sıcak servis yapın.
Döküm Tavada Cızbız Bonfile
Ana yemek olarak mükemmel bir seçenek olan cızbız bonfileyi sizinle buluşturuyoruz. Mükemmel suyuyla pişen bu lezzet, sofralarınızı baştan yaratacak!
Malzemeler:
- 500 gram dana bonfile
- 1 adet kırmızı etli biber
- 1 adet dolmalık yeşil biber
- 1 adet sarı dolmalık biber
- 2 adet kırmızı soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 tutam karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
Nasıl Yapılır?
Bonfileleri uzun jülyen şeklinde doğrayın. Biberleri ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini temizleyin ve etli kısımlarını alarak jülyen doğrayın. Tavayı ocağa koyup ısınmasını bekleyin ve zeytinyağı ile yağlayın. Biberleri ekleyin ve suyunu çektikten sonra sarımsağı ve bonfileleri ekleyerek sotelemeye devam edin. Tuz ve karabiber ile tatlandırdıktan sonra halka halka doğradığınız soğanları ekleyin. Tavayı sallayarak karıştırın ve sıcak servis yapın.
Döküm Tavada Kıymalı Pizza
Döküm tavada, kıymalı pideyi sollayacak kıymalı pizza tarifini mutlaka deneyin! Normal fırın kabında pişirdiğiniz pizzalardan daha lezzetli olacağından eminiz!
Malzemeler:
- Hamur için:
- 1 adet yumurta
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1,5 su bardağı un
- İç harç için:
- 5 yemek kaşığı domates sosu
- 150 gram kıyma
- 1 adet küçük doğranmış soğan
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Nasıl Yapılır?
Yumurta, yoğurt, sıvı yağ, tuz ve kabartma tozunu çırpın. Unu ilave edip yoğurun ve hamuru döküm tavaya yayın. Ayrı bir tavada soğan ve kıymayı kavurun. Domates sosunu hamurun üzerine yayın, kıymalı harcı serpin ve rendelenmiş kaşar peyniri ile üstünü kapatın. Kapağı kapalı olarak en kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. Dilerseniz, fırında da pişirerek daha çıtır bir pizza elde edebilirsiniz.
Döküm Tavada Muzlu ve Parça Çikolatalı Kek
Son olarak, “Döküm tavada kek mi olur?” dediğinizi duyar gibiyiz. Ancak öyle güzel oluyor ki, garanti ediyoruz çok beğeneceksiniz! Döküm tavada muzlu ve parça çikolatalı kek tarifi için hemen malzemeleri hazırlayın!
Malzemeler:
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 büyük yumurta
- 3 orta boy olgun muz
- 1 çay kaşığı vanilya özü
- 2 çay bardağı un
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı damla çikolata
Nasıl Yapılır?
Öncelikle fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın. Büyük bir kapta tereyağı ve şekeri beyazlaşıncaya kadar çırpın. Üzerine yumurtayı, muzu ve vanilyayı ekleyip karıştırmaya devam edin. Başka bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu harmanlayın; yavaş yavaş muz karışımına ekleyin. Yarım su bardağı damla çikolatayı da karışıma ilave edin. Fırına dayanıklı bir döküm tava seçip dibini yağlayın. Karışımı tavaya dökün ve kalan çikolataları üzerine serpiştirin. Fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Ilıkken dondurma ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!