1. Zencefil
Zencefil, kanın pıhtılaşmasını etkili bir şekilde önleyebilen doğal bir bitkidir. Böylelikle inme riskini azaltma potansiyeline sahiptir. Vücuttaki kan dolaşımını sağlıklı bir şekilde destekler.
2002 yılında yayımlanan bir araştırma, zencefilin kolesterol düşürücü, antitrombotik (kanın pıhtılaşmasını engelleyen veya oluşan pıhtıyı eriten) ve anti-enflamatuvar (iltihap karşıtı) özelliklere sahip olduğunu göstermiştir.
Nasıl tüketebilirsiniz? Hem kuru hem de taze zencefil özleri, kan pıhtılarının oluşumunu azaltabilir. Sağlık için bu faydalardan yararlanmak amacıyla meyve sularına, çorbalara veya pişirdiğiniz yemeklere zencefil ekleyebilirsiniz. Ayrıca günde 2 veya 3 bardak zencefil çayı içmek de faydalıdır.
Çayı hazırlamak için, 1 bardak su ile birkaç dilim taze zencefil kökünü kaynatın ve 5 dakika demlenmesine izin verin. Çayı süzdükten sonra, tadını zenginleştirmek için biraz limon suyu ve bal ekleyebilirsiniz.
2. Zerdeçal
Zerdeçal, doğal bir anti-enflamatuvar bitki olarak bilinir ve aynı zamanda etkili bir kan inceltici olarak da işlev görür. Zerdeçalın ana bileşeni olan kurkumin, trombositlerin (kan pulcukları) bir araya gelmesini önlemeye yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalar, kurkumin ve türevlerinin günlük tüketimde kan pıhtılaşmasını önleyici etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Nasıl tüketebilirsiniz? Zerdeçal tozunu çayınıza, salatalarınıza ve diğer yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Ayrıca her gece yatmadan önce bir bardak zerdeçallı süt içmeyi de düşünebilirsiniz.
Bir takviye kullanmayı planlıyorsanız, doğru dozaj ayarlaması için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca, kan inceltici ve kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte zerdeçal takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın.
3. Sarımsak
Sarımsak, kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Sarımsağın içeriğindeki adenozin, allisin ve parafinik polisülfidler gibi kükürt bileşenleri, kan inceltici etkisi gösterir. Ayrıca sarımsak, kan kolesterolü ve trigliserit seviyelerini düşürerek plak oluşumunu azaltabilir ve kalp krizi riskini minimize edebilir.
Journal of Postgraduate Medicine’de yayınlanan bir araştırma, sarımsağın emboli riskinin önlenmesinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir.
Nasıl tüketebilirsiniz? Her gün mümkünse aç karnına 2 veya 3 diş çiğ sarımsak yemeyi deneyin. Eğer sarımsak takviyesi kullanmak isterseniz, öncelikle doktorunuza danışmalısınız.
4. Tarçın
Tarçın, doğal bir antikoagülan olarak bilinen etkili bir baharattır. İçeriğindeki kumarin, güçlü bir antikoagülan görevi görmektedir. Tarçın, kan basıncını dengeleme ve iltihabı azaltma özelliklerine de sahiptir, böylece felç geçirme olasılığını da azaltır.
Nasıl tüketebilirsiniz? Yemeklerinize ve içeceklerinize toz tarçın ekleyerek lezzet katabilir, günlük beslenmenizin bir parçası haline getirebilirsiniz. Ancak, aşırı ve uzun süreli tarçın kullanımı karaciğerde hasara yol açabileceğinden, ölçülü kullanmaya özen göstermelisiniz.
5. Acı Biber
Acı biber, güçlü bir kan inceltici etkiye sahip doğal bir besindir. İçeriğindeki kapsaisin, atardamarlarda yağ birikintilerini temizlemeye yardımcı olur ve pıhtıları temizlemek için arterleri ve kan damarlarını genişletir. Bu baharat, pıhtı oluşumunda önemli bir rol oynayan çözünmeyen bir protein olan fibrinin yoğunluğunu azaltarak da fayda sağlar. Ayrıca, tansiyonu düşürür ve genel kalp sağlığını iyileştirir.
Nasıl tüketebilirsiniz? Yemeklerinize ve çorbalara taze, doğranmış kırmızı biber ekleyebilir, kahvaltılık yemekler, salatalar ve diğer yemekler üzerinde toz kırmızı biber kullanarak lezzetini artırabilirsiniz.
6. E Vitamini
E vitamini, kan dolaşımını düzenleme ve kan pıhtılarını önleme gibi birçok tıbbi faydaya sahiptir. Ağız yoluyla alındığında kan pıhtılaşma riskini azaltabilmektedir.
Nasıl tüketebilirsiniz? E vitamini kapsülleri, günlük E vitamini ihtiyacınızı karşılamak için iyi bir seçenek olabilir. Ancak takviye almadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bunun yanı sıra, yumurta, et, tahıl ve çeşitli taze meyve ve sebzeler gibi E vitamini açısından zengin gıdalar da tüketmeyi ihmal etmeyin.
Kan Sulandırıcı Özelliğe Sahip Diğer Gıdalar
- Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA bakımından zengin olan balıklar, kan inceltici etkiler göstermektedir.
- Bitter çikolatada bulunan kakaodaki flavonoidler, kanın incelmesine yardımcı olabilir.
- Ceviz, badem, fındık, kaju fıstığı ve antep fıstığı gibi kuruyemişler de bazı kan sulandırıcı özelliklere sahiptir.
- Ananas, kandaki yoğunluğu azaltmaya yardımcı olabilecek ‘bromelain’ adlı bir enzim içerir.
- Yeşil çay, damarları rahatlatıp dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir.
- Hücrelerin sağlıklı kalmasını sağlamak ve susuz kalmayı önlemek için bol su içmeyi unutmayın.
Ek olarak, bazı doğal kan inceltici besinler ve şifalı bitkiler, reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle, sizin için en uygun olanı belirlemek için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.