Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdülkadir Ömer, doğal ekmeğin sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurguladı. Peki, ekmek yemenin vücudumuza sağladığı faydalar nelerdir? Doğal ekmek nedir ve hangi ekmek türleri daha sağlıklı seçimlerdir?
Ekmek Yemenin Önemi
Prof. Dr. Abdülkadir Ömer, doğal ekmek tüketiminin toplumda yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, “Ülkemizde doğal ekmek, uygun fiyatı ve kolay ulaşılabilirliği ile günlük karbonhidrat kaynakları arasında en ön sırada yer alıyor. Ekmek yendiğinde daha kolay doyulacağına dair yaygın bir inanış bulunmaktadır. Organik, kimyasal maddelere maruz kalmamış ve genetiği değiştirilmemiş tahıllardan elde edilen doğal undan yapılan ekmekler, kişinin daha kolay doyum hissetmesine yardımcı olmaktadır,” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Ekmek Yemenin Faydaları
Ekmek, içerdiği karbonhidratların yanı sıra protein, lif, kalsiyum, fosfor ve B1, B6 vitaminleri açısından da zengin bir gıda maddesidir. Bu nedenle, doğal ekmek tüketimi zihinsel ve fiziksel sağlığın korunmasında büyük bir rol oynamaktadır. Lif alımı, mide ve bağırsak sağlığının korunmasına, kabızlık gibi sindirim sorunlarının önlenmesine ciddi bir destek sunar. Ayrıca, şeker hastalarının kan şekerinin daha yavaş yükselmesine yardımcı olarak, kan şekeri ve kolesterol kontrolünde önemli bir katkı sağlar,” diye ekledi Prof. Dr. Ömer.
Doğal Ekmek Nedir? En Faydalı Ekmekler Hangi Türlerdir?
Prof. Dr. Ömer, kimyasallarla beyazlatılmış ekmekler yerine doğal ekmeklerin tercih edilmesinin daha sağlıklı bir seçenek olduğunu vurguladı. “Sağlığa uygun ekmek, doğal undan yapılmış, örneğin buğday, çavdar, yulaf gibi tam tahıllardan elde edilen ekmeklerdir. Kimyasal yöntemlerle beyazlatılmış undan yapılan ekmeklerin lif değeri ve besleyiciliği daha düşük olabilir. Bu nedenle doğal ekmeklerin tüketimi toplumda özendirilmelidir,” dedi.
Hangi Karbonhidratlı Gıdalar Zararlıdır?
Prof. Dr. Ömer, doğal ekmek dışında rafine un, şeker ve yüksek miktarda şeker içeren gıdaların sağlık açısından zararlı olduğunu belirtti. “Rafine undan üretilmiş ve yüksek miktarda eklenmiş yağ ve şeker içeren pasta, çikolata, kek, poğaça, açma, galeta gibi diğer karbonhidratlı gıdalar, yüksek kalorileri nedeniyle obezite başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir,” şeklinde uyarılarda bulundu.
Günde Kaç Dilim Ekmek Yenmeli?
Günlük ekmek tüketimi, kişinin fiziksel aktivitesine, yaşına, cinsiyetine ve sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örneğin, genç bir inşaat işçisi ile kilolu bir masabaşı çalışanı veya ileri yaşlardaki bir şeker hastasının ekmek tüketim miktarları elbette farklı olacaktır. Eğer önemli bir sağlık sorunumuz yoksa, doğal ekmeklerden her öğünde ihtiyacımız kadar tüketmemizde bir sakınca yoktur. Ancak diyabet, kalp hastalığı, obezite ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları olan bireyler, ekmek tüketimlerini her öğünde bir dilim ile sınırlı tutmalıdır,” şeklinde açıklamalarını sonlandırdı.