Kongreye Katılan Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz’ın Açıklamaları
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi’nde konuşma yaptı. Kayıpmaz, pandemi sürecinin yerli üretimin önemini ortaya koyduğunu vurgulayarak, “Özellikle hayvancılık, tarım, savunma sanayi ve sağlık alanlarında yerli üretim bizim için bir zorunluluktur. Bugün aşılarda neden zorluk çektiğimizi anlamak için buna bakmalıyız. Şu anda 18 milyon doz aşı uygulanmış durumda, ancak dışa bağımlılığımız bu süreçte büyük bir engel oluşturuyor. Üniversitelerimizde, kendi insanlarımız tarafından geliştirilen aşıların ön plana çıkmasıyla, bu pandemi ve gelecekte karşılaşabileceğimiz diğer solunum yolu hastalıklarından ancak yerli aşılarımızla kurtulabileceğiz. Eğer bu aşıları ülkemizde düşük maliyetle üretebilirsek, belki de birçok ülkeye de destek olabilecek duruma gelebiliriz.” dedi.
Yerli Aşı Çalışmaları ve Güncel Durum
Doç. Dr. Kayıpmaz, özellikle son dönemde Covid-19 vakalarının yoğunlaştığı yaş grubunun 20 ile 59 yaş arası olduğunu belirterek, “Bu durum, gençlerimizin ve üretken nüfusumuzun daha fazla risk altında olduğunu göstermektedir. Ülkemizde diğer aşılar temin edildikçe, meslek gruplarından başlayarak riskli gruplara ve genç bireylere aşılamaya devam edilecektir. Yerli aşı çalışmalarının Erciyes Üniversitesi’nde faz 2 aşamasında olduğunu ifade eden Kayıpmaz, “Önümüzdeki günlerde bu çalışmalar faz 3 aşamasına geçecektir. Ayrıca, bu hafta itibarıyla Ankara Şehir Hastanesi’nde ülkemizin en kapsamlı klinik araştırma merkezini kurmuş bulunuyoruz. Burada aşı çalışmalarının yanı sıra ilaç denemelerini de yürüteceğiz. Kendi geliştirdiğimiz aşıları daha ileri bir seviyeye nasıl taşıyabiliriz, bunun üzerinde çalışacağız.” diye konuştu.
Ramazan Ayı ve Alınacak Tedbirler
Ramazan ayının kritik bir dönem olduğunu dile getiren Kayıpmaz, “Günlük 54 bin vaka, bir süre sonra ağır hastalık ve yaşam kaybına yol açabilir. Bu nedenle, bu süreçte kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma gibi ek tedbirlerin gündeme gelmesi mümkün. Pandemi, el birliğiyle mücadele edilmesi gereken bir süreçtir. Devletimiz bazı kararlar alıyor ve biz de vatandaş olarak bu kararlara uymak durumundayız.” sözlerini kullandı. Ayrıca, yumruk şeklinde selamlaşmanın da bulaşma riskini artırabileceğine dikkat çeken Kayıpmaz, “Nasıl el ele tokalaşmıyorsak, yumruk ile selamlaşmak da doğru bir yaklaşım değildir.” ifadelerini ekledi.
Ödül Töreni
Konuşmasının ardından, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duruş Acar tarafından Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz’a ‘Sağlık Bilimleri ve Yaşam Toplumsal Katkı Ödülü’ takdim edildi.