Diyetisyen Habibe Ramle Duzcan’dan Sağlıklı Beslenme Önerileri
Diyetisyen Habibe Ramle Duzcan, sağlıklı bir yaşam için ana öğün ve ara öğün düzeninin oluşturulması gerektiğini vurguladı. Kompleks karbonhidratlar, protein, sağlıklı yağlar ve vitamin-minerallerin doğru miktarlarda alınmasının önemine dikkat çekti. Duzcan, doğru besini doğru zamanda tüketmenin sağlık üzerindeki etkilerini şu şekilde ifade etti:
“Beslenmenin en önemli noktalarından biri porsiyon kontrolüdür. Sağlıklı içeriklerin makul seviyelerde tüketilmesi gerektiğini unutmamalıyız. Günlük yeterli su tüketimini ihmal etmeden, bunu alışkanlık haline getirmeliyiz. Ayrıca hekimlerimizin izni doğrultusunda hafif tempolu yürüyüşler yaparak fiziksel aktivitemizi artırmalıyız.”
Diyabet hastalarının, kan şekerini hızla yükseltebilecek sebze, meyve ve diğer içeriklerden uzak durmalarının önemine değinen Duzcan, şekerli ve işlenmiş gıdaların tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Şunları ekledi:
- “Bal, sofra şekeri, reçel, marmelat ve pekmez gibi tatlılardan kaçınılmalı.”
- “Şekerli gazlı içecekler ve hazır meyve suları, eklenti şeker içeren meyve aromalı içeceklerden uzak durulmalı.”
- “Tatlılar, hazır paket ürünler, fast food ve trans yağlar ile beyaz unlu mamuller gibi işlenmiş gıdalar tüketilmemelidir.”
- “Patates, pirinç, havuç, bezelye, mısır gibi yüksek glisemik indekse sahip meyve ve sebzelerden de uzak durulmalıdır.”
“Şeker İçeriği Düşük Meyveler ve Sebzeler Tavsiye Ediliyor”
Duzcan, diyabet hastalarının glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmeleri gerektiğini belirtti. Yapılan araştırmalar, bu tür besinlerin diyabet üzerinde olumlu etkiler yarattığını göstermektedir. Bu kapsamda, elma ve çilek gibi şeker içeriği düşük meyveler ile ıspanak, pazı, lahana ve brokoli gibi sebzelerin tüketimini önerdi. Şunları ekledi:
“Karbonhidrat içeren bir besin ile birlikte, kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilecek az yağlı yoğurt veya 1-2 tam ceviz gibi protein kaynaklarını tüketebiliriz. Bitkisel protein içeren ve yüksek diyet lifi barındıran mercimek ve nohut gibi baklagiller, glukoz metabolizması ve insülin duyarlılığı üzerinde olumlu etkileri olan tarçın (özellikle seylan tarçını) güvenle tüketilebilir.”
“Temel besin ögelerinin yanı sıra polifenoller, tokoferoller ve lignin gibi faydalı bileşenler içeren taze öğütülmüş keten tohumu ile kan glukoz seviyesini ve insülin aktivitesini olumlu yönde etkileyebileceği gösterilen karabuğdayı da diyetimize eklemeyi öneriyoruz.”
Diyetisyen Duzcan, sağlıklı kompleks karbonhidratlar arasında yer alan tam tahıl, bulgur ve sade yulaf ezmesi tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sağlıklı yağ kaynakları olarak zeytinyağı ve avokadoya, antioksidan vitamin ve mineraller ile birlikte resveratrol ve fitosterol gibi biyoaktif bileşikleri içeren yer fıstığına ve antidiyabetik etkisi bulunan allisin içeren sarımsağa da porsiyon kontrolü yapılarak yer verilmesi gerektiğini belirtti.