Kahvaltıda ya da çay saatlerinde en çok tercih edilen lezzetlerden biri, yumuşak dokusu ve aromatik tadıyla dereotlu poğaçadır. Bu tarif, misafirlerinizi etkilemek için harika bir seçenek sunar. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu nefis poğaçayı denemek için ihtiyacınız olan tüm malzemeleri aşağıda bulabilirsiniz. Şimdi, dereotlu peynirli poğaça nasıl yapılır? sorusunun cevabına geçelim.
Dereotlu Peynirli Poğaça Malzemeleri:
- 125 gram tereyağı (eritilmiş)
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- Tuz (isteğe bağlı)
- 2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
- 1 paket kabartma tozu (10 gram)
- 5 su bardağı un
- 180 gram beyaz peynir (rendelenmiş)
- Yarım bağ dereotu (ince kıyılmış)
Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı
- Çörek otu (isteğe bağlı)
Dereotlu Poğaça Yapılışı:
- Peynirli dereotlu poğaça hamurunu hazırlamak için, öncelikle eritilmiş tereyağı, sıvı yağ, yoğurt ve yumurtayı geniş bir yoğurma kabında güzelce karıştırın.
- Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu eleyerek sıvı karışıma ekleyin. Tüm malzemeleri iyice yoğurarak homojen bir hamur elde edin.
- Hamura son olarak rendelenmiş beyaz peyniri ve ince kıyılmış dereotunu ekleyin. Tüm malzemelerin iyice karışmasını sağlamak için tekrar yoğurun.
- Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayarak bezeler oluşturun.
- Şekillendirdiğiniz poğaçaları yağlı ya da yağlı kağıt serili fırın tepsisine sıralayın.
- Üzerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürün ve isteğe bağlı olarak çörek otu serpiştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, poğaçaların üzeri güzelce kızarana kadar pişirin.
İşte, mis gibi kokan ve lezzetiyle damakları şenlendiren dereotlu peynirli poğaçanız hazır! Afiyet olsun!