1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Depremler Sonrası Dikey Mimari Onayları ve Yatay Mimari İhtiyacı

Depremler Sonrası Dikey Mimari Onayları ve Yatay Mimari İhtiyacı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Depremler Sonrası Dikey Mimari Onayları

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından, AKP iktidarı, yatay mimari ile yapılaşma sözü vermesine rağmen, dikey mimari projelerine onay vermeye devam ediyor. Cumhuriyet gazetesi, daha önce Şanlıurfa’da 11 katlı bir projeye onay verildiğini, bunun yanı sıra 24 ve 18 katlı projelerin onay beklediğini duyurmuştu. Gaziantep’te ise yakın zamanda 18 katlı bir otel projesine onay verilmesi, bu durumun devam ettiğini gösteriyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunan OSKA İnşaat, Gaziantep Valiliği’nden “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararını aldı. Gaziantep’in Şahintepe ilçesinde 2 milyon TL değerindeki otel projesi için haziran ayında ÇED başvurusu yapılmıştı. Başvuru dosyasının incelenmesinin ardından yaklaşık bir ay sonra projeye “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Bu kararla birlikte, deprem riski taşıyan Gaziantep’te 2 bodrum katı, 1 zemin katı ve 18 normal katı içeren toplam 21 katlı bir otel projesi gerçekleştirilecek. Planlanan otel, 238 odalı olacak ve 450 kişilik büyük salon, 50 kişilik küçük salon gibi sosyal alanlar da içerecek.

Dikey Mimari Projeleri Sırasıyla Geliyor

Şanlıurfa’da, Ömer Bucak İnşaat tarafından inşa edilmesi planlanan 24 katlı otel projesi için de geçtiğimiz aylarda ÇED süreci başlatılmıştı. 402 milyon 931 bin TL değerindeki bu projeye onay verilmesi durumunda, bölgede 248 odalı bir otel inşa edilecek. Proje, zemin altında 2 kat, zemin kat, asma kat ve asma kat üstü 24 kat artı teras olacak şekilde tasarlandı.

Neden Yatay Mimari Tercih Edilmeli?

Uzmanlar, Türkiye’nin deprem açısından yüksek risk taşıyan bir ülke olduğunu vurgulayarak, yapılaşmanın yatay mimari ile gerçekleştirilmesi gerektiğini sürekli dile getiriyor. Ancak, artan nüfus ve yoğun şehirleşme nedeniyle dikey mimari tercihleri artıyor. Dikey mimari, birim alanda nüfus yoğunluğunu artırarak, afet durumlarında tahliye zorluklarına yol açabiliyor. Ayrıca, olası bir yıkımda, dikey yapıların yoğun nüfusu, daha fazla insanın zarar görmesine sebep olabiliyor.

Uzmanların önerdiği yatay mimari ise çevre ve doğal yapıya uyum sağlayarak inşa ediliyor. Bu yöntem, şehir siluetinin estetik görünümünü korumanın yanı sıra, deprem anında müdahale kolaylığı da sağlıyor. Yatay mimari, daha güvenli ve sürdürülebilir bir yapılaşma anlayışını beraberinde getiriyor.

Depremler Sonrası Dikey Mimari Onayları ve Yatay Mimari İhtiyacı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin