Gülşah Karaman-PembeNar Özel
Deniz tarağı dünyanın en uzun yaşayan canlılarından biri olarak bilinir. Kabukları yuvarlak ve yelpaze halinde olan deniz tarağı etinin besin bedelleri epey yüksek ve dikkat caziptir. Daha evvel yemeyen ya da hiç yapmayan birçok insan vardır. Bu sebeple pek çok kişinin aklında da doğal olarak deniz tarağı yenir mi, deniz tarağı nasıl temizlenir soruları yer alıyor. Temizlemesi ve pişirmesi çok zahmetli gözüken deniz tarağının tüm püf noktalarını ve sofralarınızdan eksik etmeyeceğiniz deniz tarağı tanımını sizinle paylaştık.
Deniz tarağı nedir?
Derinle sularda yıllarca yaşayan deniz tarağı hayvanı, yüksek besin bedeli içerdiğinden ve farklı nedenlerden ötürü epey değişik bir deniz kabuklusudur. Dalgıçların denizin tabanından elle toplayarak filelere aldığı deniz tarakları, denizin sığ yerlerinde bulunur. Genelde Ocak ve Mart ayları ortasında avlanan deniz tarakları için başka aylar yumurtlama devri olarak biliniyor. Yağ ve şeker oranı düşük olan deniz tarağının protein ölçüsü hayli yüksek olduğundan sağlıklı bir deniz eseri olduğu kanıtlanmıştır.
Deniz tarağı nasıl temizlenir?
Deniz taraklarını temizlerken çok dikkatli olmalısınız. Zira nazik bir iç yapıya sahiptir ve etli kısma dikkat edilmelidir. Deniz taraklarını öncelikli olarak bol su ile yıkamanız gerekir. Daha sonra deniz taraklarının kabuklarında yer alan küçük yosun ya da kum kalıntılarını sert bir fırça yardımı ile temizlemesiniz. Deniz taraklarının kabuğunu açmak için ise özel istiridye bıçağını kullanarak bıçak yardımıyla açmalısınız ve bu bıçak ile deniz tarağının kaslı beyaz kısmını kabuğundan nazikçe ayırmanız gerekir. Deniz tarağının yenen bu kısmını parçalamadan çıkarttıktan sonra bol su ile yıkanması pişirilmeye hazırlanması için kâfi olur. Fırınlama, kızartma yahut sotelemenin yanı sıra çiğ olarak da farklı damak tatlarına hitap eden deniz canlısının tüketimi de hayli yararlıdır.

Deniz tarağı nasıl yenir?
Yüksek besin kıymeti ile insan sıhhatine olumlu katkıları bulunan deniz tarakları, hem pişirilerek, hem de çiğ olarak tüketilebiliyor. Safranlı kızartmasından, sarımsaklı ve zencefilli uygulamalara, hatta pudingli tatlı çeşitlerine kadar mutfak şeflerinin menülerinde yer alan deniz taraklarının etinin, su, protein, yağ ve glikojen içerdiği belirtiliyor.Keskin bıçaklar yardımıyla kabuklarının ayrıldığı deniz tarakları, içlerindeki etlerinin bıçağın ucu yahut kaşık ile alınmasıyla yemeğe hazırlanır. Kabuklarını dilerseniz atabilir yahut yemeklerde tat vermesi ve dekor oluşturması için kullanabilirsiniz.
Deniz tarağı yenirken yanında ekseriyetle kırmızı şarap, beyaz şarap yahut konyak üzere içecekler de tüketilir. Kızartması da yapılan deniz tarağının en değerli püf noktası ise temizlerken ve kabuklarından ayırırken dikkatli olmak ve ihtimamlı davranmaktır.
Deniz tarağı nasıl saklanır?
Deniz tarağını yemeklerde kullanmadan evvel bir mühlet suda bekletebilirsiniz.
Deniz tarağı nasıl pişirilir?
Deniz tarağı ekseriyetle çiğ yahut az pişirilerek yenmesi tavsiye edilen bir eserdir. Kabuklu öbür midye ve ıstakoz deniz canlıları üzere haşlanma etabından geçmesi onu daha çok lezzetli yapacaktır.
-Deniz taraklarını şık konuk sofralarınızda görmek yahut farklı tatlar denemek istiyorsanız pişirmek için öncelikle soğuk suda yıkayarak ve uygunca süzdürerek akabinde da tuz ve taze karabiber serperek tatlandırın.
-Bir tavada da tereyağını uygunca ısıtarak deniz taraklarını tavaya nazikçe dizerek her iki tarafını hafif kızartın. Deniz taraklarını kızarttıktan sonra servis tabağına alarak kızartma yaptığınız tavaya ince ince doğranan sarımsakları ve maydanozları ekleyin ve tereyağını da ekleyerek soteleyin. Hazırladığınız bu karışımı daha sonra deniz taraklarının üzerine dökerek servis ederek tüketebilirsiniz.
-Deniz taraklarını az pişmiş seviyorsanız yıkayıp temizledikten sonra bir dakika kadar haşlayarak daha sonra fırın tepsisine dizebilirsiniz. Akabinde tuz, karabiber, kırmızı biber ve yarım fincan şarap serptiğiniz deniz taraklarını fırında 10 dakika pişirdikten sonra haşlanmış makarnanızın üzerine ekleyerek de afiyetle yiyebilirsiniz.
-Orta ısıdaki fırında dilerseniz 15 dakika kadar pişirerek akabinde servis edebilirsiniz. Başka kabuklu deniz canlıları üzere içini doldurmak isterseniz epeyce lezzetli bir alternatif olur. Kabuklarını açtığınız ve temizlediğiniz deniz taraklarını derin bir kapta az bir suyla haşlamalısınız. Suyunu çekince de pirinç ile hazırladığınız tuz ve karabiberli iç harcını bu kaba serperek deniz taraklarının ve iç harcının suyla birlikte pişmesini bekledikten sonra deniz taraklarının üzerine gravyer yahut kaşar peyniri koyarak birkaç dakika daha fırınlamanız kafidir.
Mükemmel beşamel soslu deniz tarağı tarifi

Malzemeler:
-300 gram kadar kâfi olacak deniz tarağı
-1 yemek kaşığı kadar tereyağı
-2 diş sarımsak ve yarım demet maydanoz
Beşamel sosu için:
-1-1 buçuk ayarda yemek kaşığı tereyağı
-3.5 yemek kaşığı un
-1 su bardağı süt
-2 diş sarımsak ve 1 çay kaşığı hardal
-Yarım fincan konyak
-Deniz Tarağının Üzeri İçin
-Gravyer peynir 100 gr kadar ve bir tutam maydanoz
Nasıl yapılır?
-Derin bir tavanın içerisine deniz taraklarını koyup güzelce haşlanmasını sağlayın.
-Ardından tereyağını da bir tavaya alın. Sarımsak ve maydanozları da ince ince kıyıyoruz. Tavaya eklenen sarımsak ve maydanozların yanına deniz tarağını koyarak sotelemeniz gerekmektedir.
-Deniz tarağının beşamel sosu için ise tava da tereyağı ve un sararana kadar kavrulur. Kavrulan un ve tereyağının üzerine bir su bardağı ılık süt eklenir.
-Kaynadığında ise ocaktan alınıp ezilmiş sarımsak, hardal ve konyak eklenerek karıştırma sürecine devam edilir.
-Fırın kabını alıp deniz taraklarını yerleştirdikten sonra ise üzerine beşamel sos dökülür.
-Tercihe nazaran lezzetini daha fazla arttırmak ismine gravyer peynirler konulduktan sonra orta derecede evvelden ısıtılmış fırında peynirler eriyene kadar hoş bir halde pişirilir.
-Tüm süreç bittikten sonra ise son derece de lezzetli bir tanım olan deniz tarağının servisini yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.