1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Demiryolu Emniyeti İçin Yeni Stratejiler ve İş Birlikleri

Demiryolu Emniyeti İçin Yeni Stratejiler ve İş Birlikleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Demiryolu Emniyeti İçin Yeni Adımlar

Demiryolu Emniyeti İçin Yeni Adımlar

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Tam Saha Emniyet Projesi çerçevesinde kapsamlı bir veri tabanı oluşturulmuştur. Bu veri tabanı, geçmiş yıllara ait bilgiler ile sahadan alınan günlük verilerin sistematik bir şekilde işlenmesiyle ortaya çıkmıştır. Yapay zeka teknolojisi yardımıyla, olası risklerin önüne geçmek için önleyici aksiyonlar planlanmakta ve uygulamalar titizlikle takip edilmektedir. Anlık olarak demir yollarının durumu, bakım süreçleri, hat kısıtları gibi önemli veriler, 2 binden fazla noktada izlenmektedir. Bu veriler, gelecekteki emniyet stratejileri ve uygulamalarının şekillendirilmesinde kritik bir rol oynamaktadır.

“Çıkarılan Dersleri Son Derece Ciddiye Alıyoruz”

TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, demiryolu ulaşımında emniyetin öncelikli bir konu olduğunu vurguladı. Bu sebeple, 2021 yılını “Emniyet ve Eğitim Yılı” olarak ilan ettiklerini belirtti. Uygun, demir yolu trafik emniyetini en öncelikli mesele olarak gördüklerini ve bu alanda ileri seviyede bir emniyet kültürü oluşturmak için yeni çalışmalar başlattıklarını ifade etti. Ayrıca, “2021 Emniyet ve Eğitim Yılı Yönetim Planı” çerçevesinde, “Tam Saha Emniyet” başlığı altında çeşitli önlemleri sürekli takip edip, sonuçlandırma konusundaki kararlılıklarını dile getirdi.

Son yıllarda meydana gelen kazaların bir daha yaşanmaması için kararlılıkta olduklarını belirten Uygun, “Kaza ve sonuçları üzerine derinlemesine düşünüyor ve çıkarılan dersleri son derece ciddiye alıyoruz. Teknolojinin ve bilim insanlarının akademik çalışmalarından da faydalanarak demir yollarında kaza riskini en aza indireceğiz. TCDD, ülkemizin önemli bir değeridir. Birlikte hareket edersek bu değeri daha da yukarıya taşıyabiliriz.” dedi.

TCDD ve İTÜ İş Birliğiyle UYGAR Kuruldu

Diğer yandan, TCDD, yeni dönem emniyet stratejileri çerçevesinde demir yolunda kazaları önlemek amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliğiyle “Demiryolu Ulaşımı Emniyeti ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezini (UYGAR)” kurmuştur. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın himayesinde, iki kuruluş arasında demir yolunda meydana gelen kazaları önlemek amacıyla iş birliği anlaşması ocak ayında imzalanmıştır.

Demiryolu Emniyeti ve Güvenliği Konusunda Projeler Geliştirilecek

UYGAR ile demiryolu emniyeti ve güvenliği konularında çeşitli projelerin geliştirilerek sahada uygulanması hedeflenmektedir. İTÜ, kurulan merkez aracılığıyla, ülkedeki demir yolu işletmeciliğinin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için aşağıdaki alanlarda çalışmalar gerçekleştirecektir:

  • Altyapı ve üstyapı
  • Sinyalizasyon sistemleri
  • Meteorolojik ve sismik olayların etkileri
  • Demir yolu trafiği yönetimi
  • Demir yolu sistemi ile çevre ve iş güvenliği

Bu çalışmalar kapsamında, veri tabanı oluşturulacak, veri analizi gerçekleştirilecek ve elde edilen çözümler takip edilerek uygulamaya konulacaktır. Demiryolu emniyeti ve güvenliği için farklı senaryolar üretilerek projelerin hayata geçirilmesi sağlanacaktır. Bilimsel araştırmalar ve teknolojik gelişmeler takip edilerek, ulusal ve uluslararası platformlarda demiryolu emniyeti ve güvenliği konularında projeler geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Demiryolu Emniyeti İçin Yeni Stratejiler ve İş Birlikleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin