De Quervain Sendromu Nedir?
De Quervain sendromu, başparmağı yukarı kaldıran ve diğer parmaklardan uzaklaştıran hareketler sırasında tendonların el bileğinde başparmağın tabanına yakın bir tünelden geçerken karşılaştığı zorluklardan kaynaklanan bir durumdur. Bu tünelde meydana gelen kalınlaşma ve sertlik, tendon kılıflarında oluşan şişlikler nedeniyle başparmak hareketleri sırasında tendonların kaymasını zorlaştırır. Sonuç olarak, ağrı ve rahatsızlık hissi ortaya çıkar. Bu sendrom, ilk kez tanımlayan İsviçreli cerrahın adıyla anılmaktadır.
Birinci dorsal kompartman tendiniti olarak bilinen bu hastalık, başparmağa ait el bileği tendonlarının zorlanması ve iltihaplanması sonucu gelişir. İltihap süreci, tendon çevresinde şişmeye, genişlemeye ve başparmak hareketlerinde ağrıya neden olabilir.
De Quervain Sendromu Neden Olur?
Bu sendromun kesin nedeni henüz tam olarak aydınlatılmamıştır. Ancak aşağıdaki faktörler, De Quervain sendromunun ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir:
- Tekrarlayan hareketler ve aşırı kullanım
- Parmağa doğrudan alınan darbeler
- Bahçe işleri veya el becerisi gerektiren aktiviteler
- Raket gibi spor aletleri kullanımı
- İş yerindeki rutin hareketler
- İltihaplı romatizma gibi eklem hastalıkları
De Quervain Sendromu Nasıl Meydana Gelir?
De Quervain tendiniti, başparmağa bağlı tendonların aşırı zorlanması sonucunda meydana gelir. Genellikle yeni başlanan tekrarlayıcı aktiviteler sonucu ortaya çıkar. Ayrıca, el bileğinde oluşan kırıklar da tendon üzerinde artan stres yaratarak bu sendromun gelişmesine katkıda bulunabilir.
De Quervain Nasıl Teşhis Edilir?
De Quervain sendromunun tanısı için en yaygın kullanılan yöntem Finkelstein testi‘dir. Bu testte, uzman bir doktor, sizden başparmağınızı avucunuzun içerisine koyup yumruk yapmanızı isteyecektir. Bileğiniz dışa doğru büküldüğünde, tendonlar dar boşluktan çekilerek gerilir ve bu hareket sırasında ağrı hissediyorsanız, De Quervain sendromu olma olasılığınız yüksektir.
De Quervain Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavinin ana hedefi, rahatsızlık veren ağrı ve şişliği azaltmaktır. Bunun için başparmağı hareketsiz tutmaya yardımcı olan atel adı verilen cihazlar kullanılabilir. Bu yöntem genellikle erken evrede ağrının geçmesini sağlar; ancak hastaların yaklaşık %70’inde ağrı tekrar başlar. Bu nedenle tedavi, ağızdan alınan anti-enflamatuar ilaçlarla desteklenir.
Bunun yanı sıra, tendonun bulunduğu kompartmana steroid-kortizon enjeksiyonu yapılması da başka bir tedavi seçeneğidir. Eğer hastalıkta bir ilerleme kaydedilemezse, cerrahi yöntemlere başvurulabilir.