Damla tatlısı, irmik ve şerbet ile yapılan muhteşem bir tatlıdır. Şekerpareye benzer bir görünüme sahip olmasına rağmen, damla tatlısı kendine özgü lezzetiyle onu çok farklı kılar. Evde pratik bir şekilde yapabileceğiniz bu lezzetli tatlı, misafirlerinize sunabileceğiniz ya da sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz harika bir alternatiftir. İşte damla tatlısı tarifi:
Malzemeler:
- 2 adet yumurta (Birinin sarısı üzerine sürmek için)
- 1 çay bardağı irmik
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 150 gr eritilmiş margarin veya tereyağı
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 fiske karbonat
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 4.5 su bardağı un
İçi için Malzemeler:
- Bir kase çekilmiş ceviz içi
Şerbet İçin:
- 3 su bardağı şeker
- 3.5 su bardağı su
- Birkaç damla limon suyu
Damla Tatlısı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle şerbeti hazırlamak için, şeker ve suyu bir tencereye alarak karıştırın. Orta ateşte kaynatın.
- Kaynamaya başladıktan sonra, birkaç damla limon suyu ekleyin ve 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Şerbetin soğuması için bir kenara bırakın.
- Derin bir kapta irmik, pudra şekeri, yumurta, yoğurt, sıvı yağ, eritilmiş margarin (veya tereyağı), vanilya ve sirkeyi bir araya getirin. İyice çırpın.
- Karışıma 1 su bardağı un ve 1 paket kabartma tozu ekleyin, çırpmaya devam edin.
- Yavaş yavaş un ekleyerek hamuru yoğurun. Hamurun kulak memesi kıvamında, yumuşak olması önemlidir.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yassı hale getirin. Ortasına çekilmiş ceviz koyup rulo şeklinde sarın.
- Ruloyu biraz açarak esnetin ve iki ucunu öne getirip sıkıştırarak birleştirin. Hazırladığınız tatlıları tepsiye dizin.
- Üzerlerine yumurta sarısını sürüp, isteğe bağlı olarak fındık serpiştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, tatlılar altın rengi alana kadar pişirin.
- Piştikten sonra, tatlıların ilk sıcaklığı geçtikten sonra 1 dakika bekleyin ve üzerine şerbeti dökün. Şerbetin her yere ulaşması için kepçe ile dökün ve üzerini kapatın.
- Şerbetin iyice çekmesini bekledikten sonra, tatlınızı servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!