Dalyan Köfte Tarifi
- Fırında
- 6+ Kişilik
- 40 dk (Hazırlanma Süresi)
- 40 dk (Pişirme Süresi)
Malzemeler:
- 1 kg kıyma
- 1 adet soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 su bardağı galeta unu
- 1 adet yumurta
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı yenibahar
- Yarım çay kaşığı kimyon
İç Harcı için:
- 3 adet haşlanmış yumurta
- Hazır garnitür
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
Dalyan Köfte Nasıl Yapılır?
1. Adım: Öncelikle köfte harcını hazırlamak için geniş bir yoğurma kabına kıymayı alın.
2. Adım: Üzerine yumurtayı, galeta ununu, tuzu, karabiberi, pul biberi, kimyonu, yenibaharı, ince kıyılmış soğanı ve ezilmiş sarımsağı ekleyin. Tüm malzemeleri iyice yoğurmaya başlayın.
3. Adım: Yoğurma işlemi sırasında, köfte harcının daha yumuşak ve işlenebilir olması için yarım çay bardağı kadar su ekleyin. İyice yoğurun.
4. Adım: Köftenizin lezzetini artırmak için harcı 1 gece öncesinden buzdolabında dinlendirin. (Eğer zamanınız yoksa, en az 2-3 saat dinlendirmek de yeterlidir.)
5. Adım: Fırın tepsisi büyüklüğünde iki parça yağlı kağıdı tezgaha serin.
6. Adım: Üzerine dinlenen köfte harcınızı koyun ve diğer yağlı kağıdı üzerine kapatarak merdane ile dikdörtgen olacak şekilde ince bir şekilde açın. Köftenizin kalınlığı yaklaşık 1 parmak olmalıdır.
7. Adım: Kıyma harcını rulo haline getirebilecek bir şekil oluşturun ve tam ortasında bir çukur açın.
8. Adım: Açtığınız çukurun içerisine önce garnitürü güzelce yayın. Ardından haşlanmış, soğumuş yumurtaları dik bir şekilde ortasına yerleştirin.
9. Adım: Daha sonra harcı dikkatlice kapatacak şekilde rulo haline getirin. Pişirme kağıdını rulo halindeki köftenin etrafına sarın ve kenarlarını kapatın.
10. Adım: Üzerine bir kat daha pişirme kağıdı sardıktan sonra köfteyi önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirin.
11. Adım: 45 dakika sonunda köfteyi fırından çıkarın ve üzerine zeytinyağı ile salçadan oluşan sosu sürün. 15 dakika daha fırında pişirmeye devam edin.
Son Adım: Fırından çıkan köfteyi dilimleyerek sıcak servis yapın. Afiyet olsun!