1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Çocuklarda Dişçi Korkusunu Yenme Yöntemleri ve Diş Sağlığı İpuçları

Çocuklarda Dişçi Korkusunu Yenme Yöntemleri ve Diş Sağlığı İpuçları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocukların Dişçi Korkusunu Yenmenin Yolları

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Melih Özdemir, çocukların dişçi korkusunu yenmeleri konusunda ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulunuyor. “Toplumumuzda, yaş fark etmeksizin birçok kişi dişçi korkusu yaşamaktadır. Ebeveynlerin en önemli görevlerinden biri, çocuklarını ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirerek, diş hekimlerine güven duymaları için desteklemektir,” diyor.

Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırmak

Diş fırçalama işleminin, çocuğun arka dişlerinin çıkmasıyla birlikte başlamasının en uygun zaman olduğunu belirten Dt. Melih Özdemir, şu şekilde devam ediyor: “Çocukların diş fırçası kullanmaya 2.5 ila 3 yaş arasında başlaması en doğru olandır. Bu yaş grubundaki çocuklar, henüz bizim gibi tekniklerle dişlerini fırçalayamazlar. Fakat burada önemli olan, diş fırçalama alışkanlığını kazandırmaktır. Çocuklar genellikle dişlerinin görünen ve ulaşılması kolay kısımlarını fırçalarlar. Bu nedenle, anne ve babaların çocuklarının diş fırçalama işlemi bittikten sonra kontrol etmeleri faydalı olacaktır.”

Ayrıca, çocuğun diş hekimi ile tanışmasının 2.5 ila 3 yaşlarında yapılmasının uygun olduğunu ifade eden Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Melih Özdemir, “Çocuklar için diş fırçası ve macun seçerken mutlaka doktora danışmak en iyisidir,” şeklinde vurguluyor.

Çürüğe Karşı Önlem Almanın Yolları

Günümüz tıbbında dişleri koruyacak ve güçlendirecek çeşitli uygulamalar mevcut. Dt. Özdemir, “Çürüğü tamamen önleyebilecek bir yöntem olmasa da, dişleri koruyup güçlendirmeye yönelik bazı uygulamalar mevcuttur. Bunlardan en yaygın olanı, fissür örtücü denilen malzemelerdir. Fissür örtücü, diş yüzeyindeki olukları kapatarak, o bölgeye yemek artıkları ve mikropların girmesini engeller. Böylece çürüğe karşı önemli bir önlem alınmış olur. Bu uygulama, aynı zamanda içerdiği florid ile diş yapısını güçlendirmeye de yardımcı olur. Fissür örtücüler, tüm süt azı dişlerine ve 6 yaşından sonra çıkan kalıcı küçük azı dişlerine uygulanabilir,” şeklinde açıklamalarda bulunuyor.

Çürüklerle mücadelede bir diğer etkili yolun ise florid uygulamaları olduğunu belirten Özdemir, “Florid, diş macunları ve bazı gıdalarda bulunmasına rağmen, çocuklar genellikle diş fırçalama alışkanlığını ihmal ettiklerinden yeterli florid alamazlar. Bu durumlarda, profesyonel yüzeysel florid uygulamaları yapılması önerilmektedir. Bu uygulamalar yalnızca diş hekimleri tarafından gerçekleştirilir ve tüm çocuklara, diş çürümeye meyilli olanlara dahi yapılabilir,” şeklinde bilgi veriyor.

Süt Dişlerindeki Çürükler Neden Tedavi Edilmeli?

Tedavi edilmeyen süt dişlerinin birçok sağlık sorununa yol açabileceğine dikkat çeken Özdemir, “Süt dişleri kalıcı olmadığından, bazı anne babalar tarafından nasıl olsa dökülecek düşüncesiyle pek önemsenmez. Ancak, tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri, ağrı, ağız kokusu, çiğneme güçlüğü, beslenme bozukluğu ve çarpık bir diş görünümüne sebep olabilir. Bu dönemde tedavi edilmeyen süt dişleri çekilmek zorunda kalabilir ve ileride diş çarpıklığı veya çene gelişiminde bozukluk gibi sorunlara neden olabilir. Eğer çekilmezlerse, sağlık problemleri ile karşı karşıya kalınabilir,” diyerek aileleri uyarıyor.

Çocuklarda Dişçi Korkusunu Yenme Yöntemleri ve Diş Sağlığı İpuçları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin