Çıtır çıtır ve ağızda dağılan talaş böreği, özel günlerde veya atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz lezzetli bir tariftir. Milföy hamuruyla hazırlanan bu börek, hem yapımı kolay hem de damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. İşte, sizi mest edecek talaş böreği tarifi!
Malzemeler:
- 500 gram sote kuşbaşı
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 su bardağı haşlanmış bezelye
- 2 adet orta boy haşlanmış havuç
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı dağ kekiği
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 su bardağı sıcak su
- 10 adet milföy hamuru
Üzeri için malzemeler:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1 yemek kaşığı çörek otu
- 2 yemek kaşığı susam
Talaş böreği nasıl yapılır?
- Kuru soğanı kabuğundan ayırdıktan sonra küçük parçalar halinde doğrayın. Sote kuşbaşı etlerini de mümkün olduğunca küçük parçalara kesin.
- Bezelyeleri kaynar suya atıp haşlayın, ardından besin değerlerini korumak için soğuk suya alarak şoklayın ve süzün.
- Havuçları kabuklarını soyduktan sonra kısa bir süre haşlayarak minik küpler halinde kesin.
- Küçük bir tencerede tereyağı ve zeytinyağını eritip, sote kuşbaşı etleri yüksek ateşte hafif bir renk alana kadar kavurun. Ardından doğradığınız kuru soğanları ekleyip kavurmaya devam edin.
- Domates salçasını ekleyip karıştırın. Daha sonra haşlanmış bezelye ve havucu ekleyin, üzerine sıcak suyu ilave edin. Kapağını kapatıp, etler yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra tuz ve dağ kekiği ile tatlandırıp, dinlenmeye bırakın.
- Oda sıcaklığında çözdürdüğünüz milföy hamurlarının ortalarına hazırladığınız etli harçtan koyarak üçgen veya kare şeklinde kapatın.
- Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirdiğiniz böreklerin üzerine çırpılmış yumurta sarısını ve ayçiçek yağını sürün. Üzerine çörek otu ve susam serpiştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin.
Afiyet olsun!