Cinsel İşlev Bozuklukları ve Ülkemizdeki Durum
Uzmanlar, dünya genelindeki farklı bölgelerde ve kültürlerde gerçekleştirilen araştırmaların, cinsel sorunların yaygın bir şekilde yaşandığını ortaya koyduğunu belirtiyor. Her üç kişiden birinin, cinsel yaşamının herhangi bir döneminde en az bir cinsel işlev bozukluğu deneyimlediği görülmektedir. Farklı toplumlarda yapılan çalışmalar, cinsel işlev bozukluklarının rastlanma sıklığı konusunda benzer sonuçlar vermekte; fakat kültürel etkenler nedeniyle bazı farklılıklar da ortaya çıkmaktadır.
Ülkemizde Cinsel İşlev Bozukluğunun Nedenleri
Ülkemizde, cinsel eğitimin okul çağında başlamaması ve bu konuda yeterli bilgi kaynaklarına (okul, öğretmenler, uzmanlar, kitaplar vb.) erişimin sağlanamaması gibi etkenler, cinsellik alanında ciddi bir bilgi eksikliği doğurmaktadır. BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Psikiyatri Bölümünden Uzm. Dr. Çiğdem Demir, bu bilgi açığının, sağlıklı bir bedene ve psikolojik yapıya sahip olmalarına rağmen pek çok bireyin ve çiftin cinsel yaşamlarında sorunlar yaşamasına, dolayısıyla ilişkilerinin olumsuz etkilenmesine yol açabileceğini ifade etmektedir.
Uzm. Dr. Çiğdem Demir, konuyla ilgili şöyle açıklamalarda bulundu: “Ülkemizde cinsel sorunların ikinci kaynağı, gelenek ve görenekler ile cinselliğe yönelik önyargı ve tabulardır. Türkiye’de cinsel sorunların üçüncü en yaygın kaynağı ise psikolojik faktörler ve stres olarak belirlenmiştir.” Bu faktörlerin etkisiyle, Türkiye’de kadınlarda vajinismus ve cinsel istek bozuklukları, erkeklerde ise erken boşalma ve cinsel istek bozuklukları daha yüksek oranlarda gözlemlenmektedir.
Cinsel İşlev Bozukluğunun Tedavi Süreci
Uzm. Dr. Çiğdem Demir, cinsel işlev bozukluklarının tedavi süreci hakkında şu bilgileri vermektedir: “Eğer cinsel sorunlar tıbbi veya biyolojik bir nedene bağlıysa, tedavi genellikle ilaç veya diğer tıbbi yöntemlerle yapılır. Ancak eğer cinsel sorunlar psikolojik etmenlerle ilişkiliysa, ya da tıbbi bir nedene bağlı olarak gelişmiş olsa bile psikolojik etmenler durumu daha da zorlaştırmışsa, cinsel terapilerin uygulanması gerekebilir.”
Cinsel terapiler, cinsel terapi eğitimi almış uzman psikiyatristler ve klinik psikologlar tarafından gerçekleştirilir. Dünyada ve Türkiye’de 1970’lerden bu yana uygulanan cinsel terapi yöntemleri ile vajinismus ve erken boşalma gibi durumların büyük bir kısmı başarıyla tedavi edilmektedir. Ayrıca, cinsel isteksizlik, erkeklerde sertleşme bozukluğu ve kadınlarda uyarılma ile orgazm bozuklukları gibi diğer cinsel işlev bozuklukları da önemli ölçüde iyileştirilmektedir.
Cinsel sorunun türüne ve ilgili çiftin durumuna bağlı olarak tedavi süreci değişiklik gösterebilir. Genel olarak, cinsel tedaviler ortalama 2-4 ay sürmekte ve bu süreç içerisinde 6-10 seans uygulanmaktadır. Ancak, bazı durumlarda sadece bir veya iki görüşme ile sorun hızlı bir şekilde çözülebilirken, diğer vakalarda tedavi sürecinin bir iki yıl alması da mümkün olabilmektedir.