Cevizli Un Helvası Tarifi
Lezzetiyle damakları şenlendiren, mis gibi kokusunu etrafa yayan pratik cevizli un helvası, herkesin bayıldığı bir tatlı. Bu tarif sayesinde, misafirlerinizi veya sevdiklerinizi mutlu edecek enfes bir un helvası hazırlayabilirsiniz. Kandil gecelerinde, arkadaş toplantılarında ya da özel günlerde ikram edebileceğiniz bu şık tatlı, yapımı oldukça kolay ve malzemeleri temin etmesi de son derece basit. Peki, kolay un helvası nasıl yapılır? İşte detaylı cevizli un helvası tarifi ve yapılışı:
Cevizli un helvası malzemeleri:
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 bardak un
- 2 bardak toz şeker
- 2 bardak su
- Ufalanmış ceviz
Kolay un helvası yapılışı:
- Birinci adım: Öncelikle tereyağını bir tencereye koyun ve eritin. Eriyen tereyağının üzerine unu ekleyin ve orta ateşte sürekli karıştırarak unu kavurmaya başlayın.
- İkinci adım: Unu, altın rengi alana kadar tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. Bu aşama, unun kokusunun açığa çıkması için oldukça önemlidir.
- Üçüncü adım: Ayrı bir kasede su ve şekeri karıştırarak şekerin tamamen erimesini sağlayın. Bu karışım, helvanızın tatlılığını verecektir.
- Dördüncü adım: Un kavrulduktan sonra, unun bir parçasını alıp şekerli suya atın. Eğer un dağılmıyorsa, helvanız kıvamına gelmiş demektir. Eğer dağılırsa, biraz daha kavurmanız gerekebilir. Bu işlemi, un dağılana kadar tekrarlayın.
- Beşinci adım: Tencereye şekerli su karışımını ekleyin. Bu aşamada hamuru hızlıca karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Hızlı karıştırmak, helvanızın lezzetini artırmak için çok önemlidir.
- Altıncı adım: Hamur suyunu çekip katılaşmaya başladığında tencerenin kapağını kapatın ve ocağı kapatın. 2-3 dakika bekleyin.
- Yedinci adım: Bekledikten sonra tencerenin kapağını açın ve metal bir kaşık yardımıyla helvayı şekillendirin. Servis tabağına alın ve üzerine ufalanmış ceviz serpiştirerek sıcak servis edin.
Afiyet olsun! Bu pratik ve lezzetli cevizli un helvası ile misafirlerinizi ve sevdiklerinizi mutlu edeceksiniz.