Ceviz, genellikle tatlıların içinde ya da süsleme amacıyla kullanılsa da, bu sefer onu böreğin içinde denemeye ne dersiniz? Cevizli börek, özellikle ceviz sevenler için harika bir lezzet sunuyor. Ceviz sevmeyenlerin bile bir dilim daha istemesine neden olacak bu börek, hem çıtır çıtır hem de yapımı oldukça basit. Şimdi, cevizli börek için ihtiyacınız olan malzemelere göz atalım.
Malzemeler:
- 1/3 paket yaş maya
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı ayçiçeği yağı
- 5 su bardağı un
- 1 su bardağı su
İç Malzeme İçin:
- 4 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Üzeri İçin:
- 1 adet yumurta
- 250 gram tereyağı
Nasıl Yapılır?
Öncelikle, sütü ve mayayı bir kaba alın. Maya tamamen eriyene kadar elinizle karıştırın. Ardından, bu karışımı 15 dakika bekletin.
Bekleme süresinin ardından, su, şeker, tuz, yumurta ve ayçiçeği yağını ekleyip iyice karıştırın. Unu azar azar ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayın. Hamuru un serptiğiniz mutfak tezgahına alarak, yaklaşık 5 dakika daha yoğurun. Hamurun mayalanması için üzerini örtüp, 50 dakika bekletin.
Hamuru 4 eşit bezeye ayırın. Bezelerden birini unladığınız mutfak tezgahında açın. Üzerine iri çekilmiş ceviz serpiştirin ve hamuru ortadan ikiye kesin. Ardından, hamurları uzun kenarlarından başlayarak rulo şeklinde sarın.
Kalan hamurları da aynı şekilde hazırladıktan sonra, 50 cm çapındaki fırın tepsisini yağlayın. Rulo halindeki hamurları tepsinin ortasından başlayarak yuvarlak bir şekilde yerleştirin. Tereyağını eritip ılınınca hamurun üzerine gezdirin. Son olarak, yumurtayı çırpıp böreğin üzerine sürün.
Böreği mayalanması için 50 dakika bekletin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirip, dilimleyerek sıcak servis yapın. Afiyet olsun!