Hem hazırlık hem üretim basamağı öbür reçellerden zahmetli ve farklı olan ceviz reçeli, kireç kaymağına yatırılarak yapılıyor. Cevizler tam olgunlaşmadan yapılan ceviz reçelini kesinlikle deneyin, sonucu mükemmel olacaktır. Ayrıyeten ceviz reçeli metabolizmanızı ve sindirim sisteminizi hızlandırır. Bu reçeli yaparken eldiven kullanmayı sakın unutmayın. Yoksa haftalar boyunca ceviz lekesini ellerinizden çıkarmakta zorlanabilirsiniz. Ceviz reçelini pişirirken şayet şerbetini gereğince kıvama getiremezseniz, son yaptığınız süreci sonraki günü de tekrarlayabilirsiniz. İşte ceviz reçeli tanımı…
Malzemeler:
-1 kg.olgunlaşmamış ceviz
-1 su bardağı kireç kaymağı
-1 kg.toz şeker
-6 su bardağı su
-5 adet karanfil
-1 çorba kaşığı limon suyu
Ceviz reçeli nasıl yapılır?
-Ham cevizlerin kabuklarını çok ince olacak biçimde soyun.
-Büyük bir kavanoza üzerlerine geçecek kadar içme suyu koyun.
-2 gün boyunca o suyun içerisinde beklesinler sonra günde 3 kez, 7 gün boyunca suyunu değiştirerek cevizleri içme suyunda bekletmeye devam edin.
-Sudan çıkardığınız cevizleri 1 gün boyunca kireç kaymağına yatırın.
-1 günün sonunda cevizleri 2-3 su yıkayın ve hafif yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika kadar olağan suyun içerisinde haşlayın. Sonra süzüp soğuk suya atın
-Cevizler sivri bir cisimle(kürdan, şiş) delerek içersindeki acı suyun çıkmalarını sağlayın.
-Su, şeker ve limon suyu ile kıvamlı bir şerbet hazırlayın.
-Deldiğiniz ve acı suyunu çıkardığınız cevizleri karanfillerle birlikte şerbetin içerisine atın.
-Şerbeti kıvam bulmaya başlayınca ocaktan alın ve tencerenin üzerine bir tülbent örtüp 1 gün boyunca güneşin altında bekletin.
-Ertesi gün ceviz tanelerini süzerek kenara alın ve şerbeti tekrardan kaynatın. Kıvamı güzelce yoğunlaşınca cevizleri de içerisine ekleyip. Soğumasını bekleyin.
-Reçel yeterlice soğuyunca kavanozlara koyup buzdolabında saklayın.
Afiyet olsun.