Cennet Hurması ile Sağlıklı ve Şekersiz Tatlı Tarifleri
Kasım ayında ortaya çıkan cennet hurması, sağlık açısından birçok faydası olan lezzetli bir meyvedir. Eski zamanlarda “cennet hurması” veya “Akdeniz hurması” olarak bilinen bu meyve, tatlı tariflerde harika bir alternatif sunar. İşte cennet hurmasından yapılan şekersiz dört lezzetli tatlı tarifi.
1. Tarçınlı Cennet Hurmalı Cup Tarifi
Malzemeler:
- 5 adet olgun cennet hurması
- 2.5 su bardağı süt
- 4 yemek kaşığı buğday nişastası
- 3 yemek kaşığı bal
- 1 su bardağı hindistan cevizi
- 1 paket bitter çikolata
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 kahve fincanı çekilmiş ceviz
Nasıl yapılır?
- Cennet hurmalarını soyun ve blenderdan geçirin. Ardından, süt, bal ve nişasta ile birlikte bir tencereye alın.
- Karışımı ocağın üzerine koyarak sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
- Koyulaşmaya başladığında, önceden rendelediğiniz bitter çikolatayı, hindistan cevizini ve tarçını ekleyin.
- İki dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alın.
- Hazırladığınız tatlıyı cup’lara bölüştürün ve 1 saat kadar buzdolabında bekletin. İsteğe bağlı olarak krema, hindistan cevizi veya çikolata ile servis yapın.
2. Fındıklı Cennet Hurmalı Kek Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 4 adet cennet hurması
- Yarım su bardağı kırık fındık
- 1 su bardağı süt
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 3 su bardağı un
Nasıl yapılır?
- Yumurta, süt ve yağı derin bir kaba koyup mikserle çırpın.
- Ayrı bir yerde cennet hurmalarını soyup, 2 tanesini rendeleyerek sıvı karışıma ekleyin ve çırpmaya devam edin.
- Un, kabartma tozu ve vanilyayı da karışıma ekleyin ve kaşıkla yavaşça karıştırın.
- Kek kalıbını yağlayın. Hamurun bir kısmını kalıba dökün, üzerine rendelenmiş 2 hurmayı ve fındıkları ekleyin.
- Kalan hamur ile üzerini kapatın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
3. Cennet Hurmalı Muffin Tarifi
Malzemeler:
- 1 adet yumurta
- 2 adet orta büyüklükte cennet hurması (iyice olgunlaşmış)
- Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
- Yarım çay bardağı kuru üzüm
- Birkaç ceviz
- 3 adet kayısı (küçük doğranmış)
- 1 çay kaşığı karbonat, birkaç damla limon ile köpürtülmüş
- 1 çay bardağı yulaf unu, siyez unu ya da kinoa unu veya badem unu
Nasıl yapılır?
- Cennet hurmalarının kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarın ve çatal yardımıyla ezin.
- Diğer tüm malzemeleri ekleyin ve iyice karıştırın.
- Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirin. Cennet hurmasının kıvamı kullandığınız una göre değişiklik gösterebilir.
4. Cennet Hurmalı Tart Tarifi
Malzemeler:
Taban Malzemeleri:
- 1 su bardağı yulaf ezmesi
- 1 su bardağı badem unu
- 1/4 su bardağı bal
- 3 çorba kaşığı toz kakao
- 4 çorba kaşığı fındık ezmesi
- 1/4 su bardağı sıcak suda yumuşayana kadar bekletilmiş hurma
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
Krema Malzemeleri:
- 1 su bardağı soğuk krema
- 1 su bardağı toz badem
- 1/4 su bardağı süt
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1/4 su bardağı bal
- 5 çorba kaşığı toz kakao
Servis Malzemeleri:
- 4 adet dilimlenmiş taze cennet hurması
Bu tariflerle hem sağlıklı hem de lezzetli tatlar yaratabilirsiniz. Cennet hurmasının doğal tatlandırıcı özelliği sayesinde, şeker kullanmadan da tatlılarınızı hazırlamak mümkün!