Kendine has kokusu ve tadıyla markalaşmış olan Çanakkale domatesinin yetiştiği önemli merkezlerden birisi olan Kumkale Ovası’ndaki tarlalarda, ilk turfan domatesin hasadına başlandı. Bu yıl 20 Nisan’da toprakla buluşturulan fidelerden ilk hasadını, Kalafat köyünde 7 yıldır domates yetiştiriciliği yapan Şahin Ceylan gerçekleştirdi.
Ovada ilk domates hasadını kendisinin yaptığını ifade eden Ceylan, son günlerde herkesin, “Çanakkale domatesi ne zaman çıkacak?” diye sorduğunu belirterek, “Kasım ayına kadar artık Çanakkale domatesini gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.” dedi.
Kumkale Ovası’ndaki toprağın potasyum oranının yüksek olmasının, Kaz Dağları’ndan gelen soğuk rüzgar ile boğazdan gelen rüzgarların kesişmesiyle oluşan farklı hava sirkülasyonunun, Çanakkale domatesine rengini ve lezzetini verdiğini anlatan üretici Şahin Ceylan, şunları kaydetti:
- “20 Nisan’da toprakla buluşan domates fidelerimizde, bütün özverili çalışmalarımız ve bakımlarımız neticesinde bugün ilk hasadımıza başladık ve bundan dolayı çok mutluyuz.”
- “Kasım ayına kadar artık Çanakkale domatesini gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.”
“Kumkale Ovası’nda benim tarlamda Çanakkale domatesleri bugün itibarıyla çıktı. Bundan sonra diğer arkadaşlarımın da tarlalarında her geçen gün domatesleri çıkacak. Tüketicilerimiz en lezzetli ve dayanıklı Çanakkale domateslerini gönül rahatlığıyla yiyebilecek.”
“Çünkü Kumkale Ovası’ndaki toprağın yapısının domatese çok uygun olması, toprağın potasyum oranının yüksekliği domatese güzel bir renk veriyor ve içi dolgun oluyor. Çok lezzetli ve suludur. Gelen herkes soruyor bize, ‘Çanakkale domatesi çıktı mı?’ diye. Bu saatten sonra Çanakkale domatesi çıktı.”
Hasat ettiği domatesi traktörün römorkuna yükleyen üretici Şahin Ceylan, ürünlerini İstanbul haline göndereceklerini söyledi.
Tarlada domates toplayan Şahin Ceylan’ın annesi Safinaz Ceylan ise, “Çanakkale domatesinin rengi ve lezzeti, toprağından, havasından, suyundan, rüzgarından ileri geliyor. Bu ürün çok talep görüyor. Gelen geçen hep Çanakkale domatesini arıyor. İşte bugün çıktı, başladık hasada.” dedi.
Meşhur Çanakkale domatesi, Türkiye’nin özelikle metropol kentlerinde aranan bir ürün olmaya devam ediyor. Çanakkale’nin yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanında marketlerde ve pazarlarda ‘Çanakkale domatesi’ etiketiyle satılan bu değerli ürün, Kalafat, Kumkale, Tevfikiye, Halileli ve Çıplak köylerinde özenle üretiliyor.