Brüksel Lahanası ile Barışın: 5 Yaratıcı Tarif
Brüksel lahanası, birçok kişi için sevimsiz bir sebze olarak bilinse de, doğru tariflerle onun lezzetini keşfetmek mümkün. İşte brüksel lahanasıyla barışmanızı sağlayacak 5 yaratıcı ve lezzetli tarif:
1. Brüksel Lahanalı Tart
Malzemeler:
- 500 gr brüksel lahanası
- 3 adet soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Pul biber
- Tuz
- Karabiber
- Hamuru için:
- 1 bardak ılık süt
- 1 adet yumurta
- 1 paket kuru maya
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı şeker
- Aldığı kadar un
- 1 adet yumurta sarısı
- Tuz
- Üzeri için:
- Rende kaşar peyniri
Nasıl yapılır?
- Öncelikle soğanları zeytinyağı ile kavurun. Ardından brüksel lahanalarını ekleyin ve baharatları da ilave ederek kavurmaya devam edin. Karışımı soğumaya bırakın.
- Hamur için, geniş bir kapta tüm malzemeleri karıştırarak yoğurun. Hamuru 40-45 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru tart kalıbı büyüklüğünde açın.
- Soğuyan iç harcı tart kalıbına eşit şekilde yerleştirin. 180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
- Üzerine rende kaşar peyniri serpiştirip, peynirler kızarana kadar tekrar fırınlayın ve sıcak servis edin.
2. Pesto Soslu Brüksel Lahanası
Malzemeler:
- 350 gr brüksel lahanası
- 2-3 adet patates
- Sosis (isteğe bağlı)
- Rende kaşar peyniri
- Zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Pesto sos için:
- 200 gr fesleğen yaprağı
- 100 gr çam fıstığı
- 100 gr parmesan peyniri
- 2-3 diş sarımsak
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
Nasıl yapılır?
- Brüksel lahanası ve patatesleri ayrı ayrı haşlayın. Patatesleri küp küp doğrayın.
- Yapışmaz bir tavaya çok az zeytinyağı ekleyin ve minik doğranmış sosisleri 2-3 dakika kavurun. Üzerine doğradığınız patatesler, brüksel lahanası ve baharatları ekleyin.
- Pesto sos için tüm malzemeleri blenderda püre haline getirin.
- Brüksel lahanalı karışımın üzerine pesto sosu ilave ederek karıştırın ve servis edin.
3. Brüksel Lahanalı Quesadilla
Malzemeler:
- 250 gr brüksel lahanası
- 250 gr bonfile
- 4 adet tortilla ekmeği
- 3-4 adet sivri biber
- 7-8 adet mantar
- 1 kutu mısır
- 2 yemek kaşığı doğranmış zeytin
- Jalapeno biber
- Kaşar peyniri
- Sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
Nasıl yapılır?
- Brüksel lahanasını 15-20 dakika haşlayın. Ayrı bir tavada tüm malzemeleri küçük parçalar halinde kesin.
- Yağ ile etleri kavurun, ardından diğer malzemeleri sırayla ekleyin.
- Ocaktan aldıktan sonra haşlanmış ve küçük kesilmiş brüksel lahanasını ekleyip karıştırın.
- Tortilla ekmeğinin yarısına pişen harcı ve üzerine bolca peyniri koyun. Peynir eriyene kadar ızgara tavada her iki tarafı da eşit şekilde pişirin.
4. Brüksel Lahanalı Makarna
Malzemeler:
- 1 paket makarna
- 300 gr brüksel lahanası
- Ceviz (isteğe bağlı)
- Zeytinyağı
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
Nasıl yapılır?
- Makarnayı haşlayıp süzün. Brüksel lahanasını haşlayıp, zeytinyağı ile 1-2 dakika döndürün. Ardından baharatları ilave edin.
- Brüksel lahanasının rengi hafif değiştiğinde, haşlanmış makarna ile birleştirip karıştırın.
- Üzerine ceviz serpip sıcak servis yapın.
5. Brüksel Lahanası Cipsi
Malzemeler:
- 10 adet brüksel lahanası
- Zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
Nasıl yapılır?
- Brüksel lahanalarının yapraklarını bir arada tutan kısmını kesin ve tüm yaprakları ayırın.
- Baharatlar ve zeytinyağı ile brüksel lahanalarını güzelce karıştırın.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine tek kat olacak şekilde yayın.
- 160 derece fırında renkleri değişene kadar pişirin. Afiyet olsun!