1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Brucella Hastalığına Dikkat: Bulaşma Yolları ve Korunma Yöntemleri

Brucella Hastalığına Dikkat: Bulaşma Yolları ve Korunma Yöntemleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Brucella Hastalığına Dikkat!

Brucella hastalığının süt, süt ürünleri ve hayvanlardan insanlara bulaşabileceğini vurgulayan Enfeksiyon Hastalıkları ve Kronik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hividar Altan, özellikle yaz aylarında taze peynir tüketimi konusunda vatandaşları daha dikkatli olmaya davet etti. Hastalığın, mikrobu taşıyan hayvanların etinden ve sütünden bulaşabileceğinin altını çizen Dr. Altan, hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu ifade ederek, “Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu, peynir yapımında sütün iyice kaynatılıp pastörize edilmesidir. Ayrıca yapılan peynirin tuz oranına göre 5-6 ay bekletilmesi ve etlerin de iyice pişirilmesi önemlidir. Peynir üreticilerinin, sütü iyice pastörize edip sonrasında peynir yapmaları gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Bu kurallara dikkat edildiğinde Brucella hastalığına yakalanma riskinin oldukça düşük olduğunu belirten Dr. Altan, “Hastalık mikrobu kapan bir kişi, kısa bir süre içinde belirtilerini göstermeye başlar. Bu belirtiler arasında ateş, gece terlemeleri, genel vücut ağrıları, eklem ağrıları, halsizlik ve iştahsızlık yer alır.” dedi.

Brucella Nasıl Bulaşır?

Brucella hastalığının bulaşma yollarını açıklayan Dr. Hividar Altan, “Hastalığın öncelikli bulaşma yolu, enfekte hayvanlardan elde edilen pastörize edilmemiş süt ve bu sütle yapılmış ürünlerdir. Bölgedeki en yaygın bulaşma şekli budur. Ayrıca az pişirilmiş etlerden de bulaşma olmaktadır. Hayvancılıkla uğraşan kişilerde, ciltteki sıyrık veya kesiklerden enfekte hayvanlara doğrudan temas yoluyla da hastalık bulaşabilir. İnsandan insana bulaş ise çok nadir görülür ancak, anne sütüne geçebildiği için bebeklere bulaşma riski bulunmaktadır. Emziren annelerde bu durum sıkça tespit edilmektedir.” açıklamasını yaptı.

Brucella Türleri ve Belirtileri

Brucella melitensis, Türkiye’de koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlardan en sık bulaşan türdür. Altan, “Enfekte hayvandan vücuda giren bakteriler, genellikle 2-3 hafta içinde belirtilerini göstermeye başlar, ancak bu süre 1.5 aya kadar uzayabilir. Bazı durumlarda ise bir hafta gibi kısa süre içinde belirtiler ortaya çıkabilir. En sık rastlanan şikayetler arasında ateş, halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, bacak ağrıları, kas ağrıları ve sırt ağrıları gibi non-spesifik belirtiler bulunmaktadır. Bu tür şikayetlerle başvuran hastalarda, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Brucella hastalığı akılda tutulmalıdır.” dedi.

Brucella Hastalığından Nasıl Korunabiliriz?

Hastalığın bulaşma oranını azaltmak için alınması gereken önlemleri sıralayan Dr. Altan, “Öncelikle, küçükbaş hayvancılık yapan vatandaşların hayvanlarını düzenli olarak aşılatmaları gerekmektedir. Bu, bölgemizde sıkça ihmal edilen bir durumdur. Hayvanların aşılanması yıllık olarak yapılmalı ve takip edilmelidir. Ayrıca, pastörize edilmemiş, yani paketlenmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketilmemesi önerilmektedir. Taze sütten yapılan peynirlerin sıkça tüketilmesi, Brucella vakalarının artışına neden olmaktadır.” şeklinde belirtti.

Brucella hastalığının kan yoluyla vücutta yayılma potansiyeli bulunduğunu ifade eden Altan, “Bu durum beyin, kalp, kemik, sırt, karaciğer ve dalak dahil birçok organı etkileyebilir. Bazı vakalar ise ölümle sonuçlanabilmektedir. Kliniğimizde, bu tarz komplikasyonlar yaşayan birçok hastanın takibi yapılmaktadır. Özellikle Temmuz ayında 86 yeni Brucella vakası tespit edilmiştir ki bu, hem ilimiz hem de Türkiye için yüksek bir rakamdır.” dedi.

Ayrıca, hayvancılıkla uğraşan kişilerin hayvanlara yaklaşmadan önce ellerindeki sıyrık veya kesik yaralarla hayvanlara müdahale etmemeleri gerektiğine dikkat çeken Dr. Altan, “Lüzum halinde doğum veya süt sağıma gibi durumlarda maske ve önlük kullanmaları önerilmektedir.” ifadelerini kullandı. Dr. Altan son olarak şunları ekledi: “Özellikle Haziran ve Temmuz aylarında akut Brucella vakaları sıkça görülmektedir. Bunun nedeni, Nisan ve Mayıs aylarında taze peynir üretim döneminin olmasıdır. Vatandaşların bu dönemde taze peynir tüketiminde dikkatli olmaları gerekmektedir. Pastörize edilmiş süt ve süt ürünlerinin tercih edilmesi, yani marketten alınan paketli ürünlerin kullanılması önerilmektedir. Eğer köy peyniri tüketilecekse, en az 5-6 ay bol tuzda bekletilmiş peynir tercih edilmelidir. Yeni yapılmış ve kısa süre tuzda bekletilmiş peynirde Brucella bakterisi hala canlı olabilir. Süt tüketiminin devam edeceği durumlarda ise sütün en az yarım saat kaynatılması önerilmektedir. Brucella hastalığının tanısı, takibi ve tedavisi enfeksiyon hastalıkları kliniğimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu tür şikayetleri olan vatandaşların sağlık merkezlerine başvurmaları önemlidir.”

Brucella Hastalığına Dikkat: Bulaşma Yolları ve Korunma Yöntemleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin