Soğuk kış günlerinde tatlı bir şeyler yapma isteği hepimizi sarar. Genellikle aklımıza gelenler sıcak browni veya klasik keklerdir. Ancak, neden bu iki lezzeti bir araya getirmeyelim? İşte tam da bu düşünceyle hazırladığımız, altı browni, üstü kek olan muhteşem tarif!
Malzemeler:
- Browni katmanı için:
- 2 buçuk su bardağı kadar küçük doğranmış bitter çikolata
- 1/4 su bardağı tereyağı
- 1/4 su bardağı esmer şeker
- 1 adet yumurta
- 35 gram (1/4 su bardağı) un
- Kek katmanı için:
- 1/2 su bardağı tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı un
- 1/4 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 3 buçuk yemek kaşığı süt
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
Yapılışı:
Öncelikle 25×12 cm boyutlarında bir baton kalıbın içini yumuşak tereyağı ile güzelce yağlayın veya yağlı kağıt ile kaplayın. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
Tereyağını çikolata parçalarıyla bir arada ısıya dayanıklı bir kapta, mikrodalgada 10 saniyede bir çıkartarak karıştırarak eritin. Bu işlemi benmari usulü de gerçekleştirebilirsiniz. Çikolata ve tereyağı tamamen eridikten sonra, esmer şekeri ekleyip karıştırmaya devam edin. Ardından yumurtayı ve unu ekleyin, hafif bir çırpma teli ile karıştırarak homojen bir karışım elde edin. Hazırladığınız browni harcını kalıba dökün ve üzerini düzleyin. Fırına verin ve 15 dakika pişirin. Ardından fırından çıkarın ve fırının derecesini 160 dereceye düşürün.
Bu esnada kek harcını hazırlamaya başlayalım:
Bir çırpma kabında, tereyağını toz şekerle birlikte rengi açılıp kabarana kadar çırpın. Yumurtaları tek tek ekleyin ve her eklemeden sonra iyice çırpın. Son olarak un, vanilya ve sütü de ekleyin; sadece karışana kadar çırpın. Hazırladığınız kek harcını, fırından çıkardığınız sıcak browni katmanının üzerine dökün ve güzelce yayıp düzleyin. Fırına geri koyun ve yaklaşık 1 saat pişirin. Kekin ortasına bir kürdan batırdığınızda kuru çıkıyorsa, pişirme işlemi tamamdır.
Afiyet olsun!