
1-Kanser savaşçısı
Brokoliye de karnabahara da acımsı tadını veren ‘glukozinolat’ ismi verilen kükürtlü bileşikler. Bu kükürtlü bileşiklerin parçalanması sonucu sülforafanlar oluşuyor. Çalışmalar sülforafanların kanser gelişimini durdurmak ve engellemek üzere mucizevi tesirleri olduğunu gösteriyor. Bu bileşikler kanser hücresinin aktivasyonunu azaltmaya, ürettiği kimyasalları temizlemeye ve beslenmesini engellemeye katkı sağlıyor. Bilhassa göğüs kanseri, kalın bağırsak ve prostat kanserleri üzere tiplerde daha bariz tesire sahip oldukları görülüyor.

2-Toksinlerden arındırıyor
Modern hayatla birlikte hayatımıza çok fazla toksin girmeye başladı. Lahanagillerin detoks edici özelliği, toksik unsurların atılımında kritik bir rol oynuyor. Brokoli ve karnabaharda bulunan fitokimyasallar ve yüksek C vitamini karaciğerde toksik unsurların atılmasına katkı sağlıyor. İçerdikleri sülforafanlar ayrıyeten zerzevat ve meyvelerin üzerinde bulunan ziyanlı pestisitlerin bedenden uzaklaştırılmasına yardımcı oluyor.

3-Kalp sıhhatini koruyor
Lahanagiller antioksidan ve antiinflamatuvar özellikleri epey güçlü sebzeler. Kalp damar hastalıklarından korunmaya ve hastalığın sebep olduğu metabolik profilleri güzelleştirmeye yardımcı oluyorlar. Yüksek potasyum ve düşük sodyum içerikleri sayesinde kan basıncını düzenlemeye katkı sağlarken; içerdikleri yüksek lif sayesinde de makûs kolesterolü (LDL) düşürüyorlar.

4-Diyabetten koruyor
Lahanagiller içerdikleri düşük şeker ve yüksek lif sayesinde hem kilo vermeye hem de diyabetten korunmaya yardımcı oluyor. Diyabet hastalarında kan şekerinin düşmesine ve birebir vakitte inflamatuvar belirteçlerin azalmasına katkı sağlıyor. İnsülin direnci olan şahıslarda ise insülin hassaslığını artırarak insülin direncinin kırılmasına dayanak oluyor.

5-Beyni güçlendiriyor
Brokoli ve karnabaharın içinde doğal olarak bulunan sülforafan hudut sisteminde çeşitli yolakları düzenleyerek hudut hücreleri üzerinde gözetici tesir yapıyor. Yapılan çalışmalar; hudut hücrelerini (nöronları) oksidatif gerilim ve inflamasyondan koruyarak Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının temelinde yer olan sistemleri yavaşlattığını gösteriyor.

Brokoli mi yoksa karnabahar mı?
Brokoli ve karnabaharın akrabalıkları nedeniyle birbirine çok benzeyen özellikleri olsa da besin içeriklerinin birbirinden biraz farklı olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, “Her ikisi de şahane sebzeler lakin iş kıyaslamaya gelirse yeşil yaprakları sayesinde brokoli bir adım daha öne geçiyor. Karnabahara nazaran 2 kat demir, 2 kat C vitamini ve 20 kat beta karoten içeriyor; kalorisi az farkla daha düşük ve posa içeriği daha yüksek. Fakat her iki sebzeyi de kış aylarında mutfaklara daha fazla sokmak gerekiyor” dedi.