Beyaz Çayın Üretimi ve Özellikleri
Beyaz çay, Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, son altı yıldır üretilmektedir. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan bu özel uygulama ile, çayın üst filizleri olan ‘tomurcuk’lar, üreticiler tarafından özenle elle toplanmaktadır.
Hasat Dönemi ve Fiyatlar
Bu yıl da beyaz çayın hasat dönemi başlamış durumda. Üreticiler, bahçelere girerek olgunlaşmış tomurcuk filizlerini toplamaktadır. Toplanan bu değerli tomurcuklar, özel bir teknikle kurutularak içime hazır hale getirilmektedir. Üreticiden kilosu 600 TL’ye alınan bu beyaz çay, sınırlı bir üretimle karşı karşıya kalmaktadır.
İmparatorların Çayı: Beyaz İksir
Dünyada ‘İmparatorların çayı’ olarak bilinen beyaz çay, Türkiye’de ise ‘beyaz iksir’ adıyla tanınmakta ve kilosu 4 bin 500 TL’ye alıcı bulmaktadır. Sınırlı miktarda üretilen bu çayın talebi, karşılanamamakta ve özellikle yurt dışından büyük ilgi görmektedir. Beyaz çay, 20’şer gramlık kavanozlarda satılmaktadır.
- Her yıl Ortadoğu ve Arap ülkelerinden,
- Avrupa’dan çok sayıda kişi beyaz çay için sipariş vermektedir.
Beyaz çayın, kan dolaşımına ve sindirim sistemine sağladığı faydalar bilinmekte olup, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı doğal bir koruma sağladığı da açıklanmaktadır.
Beyaz Çayın Faydaları
Türkiye Çay Demleme Şampiyonu Gülhanım Sarı, beyaz çayın faydalarını saymakla bitirmediğini ve uzun yıllardır tüketilen bu içeceğin her derde deva olduğunu vurgulamaktadır. Sarı, beyaz çayın sağlığa faydalarının en önemli sebebinin, çayın fabrikasyon işlemden geçmeden özel bir yöntemle kurutulması olduğunu ifade etmektedir. Kış aylarında karla kaplanan çay tarlaları, bahar aylarıyla birlikte filizlenmeye başlar. Bu filizlerin elle toplanması oldukça zahmetli bir süreçtir ve bu yüzden fiyatı da biraz pahalıdır.
Elle toplanan filizler kurutulmakta ve bu işlem sırasında hiçbir işleme tabi tutulmadığı için içindeki katejinler ve flavinler bozulmamaktadır. Bu durum, beyaz çayın sağlık açısından birçok fayda sağlamasına olanak tanır. Yüzyıllardır imparator çayı olarak anılan bu içecek, Türkiye’de beyaz çay olarak adlandırılmaktadır.
Sağlık Üzerindeki Etkileri
Beyaz çay, sağlık açısından mucizevi bir içecek olarak öne çıkmakta; kan dolaşımını ve sindirim sistemini iyileştirmekte, adeta bir fabrikanın teknik servisi gibi her şeyi onarabilmektedir. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, beyaz çay üretimi 6 yıl önce başlamıştır ve bu süreçte, ‘tomurcuk’ olarak bilinen üst filizlerin elle toplanmasıyla 3.5 tona yaklaşan bir üretim gerçekleştirilmiştir.
Dünyada kilosu bin dolardan 15 bin dolara kadar değişen fiyatlarla satılan beyaz çayın, vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra, insan sağlığına önemli faydaları olduğu bilinmektedir. Japonya’da yürütülen bir çalışmada, Türk beyaz çayında kanserli hücreleri yok eden etken bir maddeye rastlandığı belirtilmiştir.