Dahiliye Uzmanları Derneği Başkan Vekili ve Erzurum Şehir Hastanesinde İç Hastalıkları Klinik Şefi olarak görev yapan Dr. Binici, 9 günlük bayram tatili süresince, özellikle kronik hastalığı bulunan bireylerin acil sağlık hizmetlerine başvurusunda önemli bir artış gözlemlendiğini ifade etti. Türkiye’de her üç yetişkin bireyden birinin hipertansiyon hastası olduğunu, ayrıca erişkin nüfusun yaklaşık %15’ine denk gelen 10 milyonun üzerinde kişinin şeker hastalığı ile mücadele ettiğini belirtti.
- Erişkin nüfusun yaklaşık üçte biri obezken, iki üçüncüsü fazla kilolu.
- Her altı erişkinden birinin kronik böbrek yetersizliği problemi bulunmakta, bu hastaların bir kısmı diyaliz tedavisi görmektedir.
Dr. Binici, bayram döneminde kronik hastaların beslenme alışkanlıklarını ihmal etmeleri sonucu hastanelere başvuran hasta sayısında ciddi bir artış yaşandığını vurguladı. “Kronik hasta gruplarında bayram süresince şeker, çikolata, hamur tatlıları ve kurban etinin günlük tüketimindeki artış, mevcut diyet ve tedavi programlarına uyulmamasıyla birlikte acil başvuruların artmasına neden oluyor,” dedi. Ayrıca, diyabet hastalarının bayram sırasında şeker koması, hipertansiyon hastalarının ise tuzlu ve kırmızı et tüketimi nedeniyle acil servislere yoğun başvurular yaptığını da aktardı.
Bayram döneminde kırmızı et tüketimine bağlı olarak gut hastalarının da hastanelere başvurduğunu ifade eden Dr. Binici, “Kronik hastalığı olan bireyler, bayram öncesinde uyguladıkları diyet ve tedavi planlarına bayram süresince daha fazla dikkat etmelidir,” diye ekledi. Ayrıca, kalp yetersizliği olan hastaların da sıklıkla acil servislere başvurduğunu belirtti.
“Kurban Etiyle Yapılan Yemeklerde Tuz Kısıtlaması Şart”
Kurban etinin saklanması ve pişirilmesi sırasında yapılan hataların, mide ve bağırsak problemleri gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Dr. Binici, şu şekilde devam etti: “Diyabetik hastalar, hamur işlerinden ve şerbetli tatlılardan uzak durarak mevsim meyvelerini tercih etmeli ve sütlü tatlı tüketimine yönelmelidir. Hipertansiyonu olan bireylerin günlük tansiyon ilaçlarını düzenli alması son derece önemlidir. Bu dönemde kurban etiyle yapılan yemeklerde kesinlikle tuz kısıtlamasına gidilmelidir.”
Kolesterol yüksekliği yaşayanlar için ise normal diyet programlarına sadık kalmanın büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Binici, “Gündelik hayatta tüketilen kırmızı et miktarının aşılmaması gerekiyor. Bu uyarılara dikkat edilmediğinde, acil sağlık problemleri nedeniyle hastanelere başvuruların artması kaçınılmaz oluyor,” dedi.
Böbrek hastalarının tuz, kırmızı et ve su tüketiminde son derece dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Binici, “Bayram döneminde normal bireyler arasında da şeker, çikolata, tatlı ve kırmızı et tüketiminde gözle görülür bir artış yaşanıyor. Hatta kahvaltılarda bile kırmızı et tüketimini artıran bireyler mevcut. Özellikle etin bir gün buzdolabında dinlendirilerek, ertesi gün mevsim sebzeleri ile birlikte ve sağlıklı pişirme yöntemlerine dikkat edilerek tüketilmesini öneriyoruz,” şeklinde konuştu.