Brioche, Fransız mutfağının vazgeçilmez ekmeklerinden biridir. Piştikten sonra aldığı hafif kahverengi renk, bol yumurta ve tereyağı içeriği ile kendine has bir lezzet sunar. Her ne kadar ekmek gibi görünse de, içerdiği süt ve bazen de krema ile kahvaltı ve beş çayı sofralarının yıldızı olmayı başarır. Şimdi, tam mevsimi olan balkabağı ile hazırlayacağımız bu özel brioche tarifine göz atalım. Balkabaklı brioche, hem görselliği hem de damak tadıyla sofralarınızı şenlendirecek!
Malzemeler:
- 3,5-4 bardak un
- 1 adet yumurta
- 1 büyük yumurta sarısı
- Yarım fincan esmer şeker
- 2 çay kaşığı instant maya
- Bir tutam deniz tuzu
- 1 bardak haşlanmış balkabağı püresi
- 1/4 bardak süt
- 10 yemek kaşığı oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı
Üzeri için:
- 1 adet yumurta ve 1 çorba kaşığı su
- İnce beyaz şeker
Nasıl Yapılır?
- Bir karıştırma kabına esmer şeker, instant maya, deniz tuzu, yumurta, balkabağı püresi ve sütü ekleyin. Tüm malzemeleri yaklaşık 5 dakika boyunca hızlıca çırpın.
- Daha sonra, oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Son aşamada unu da ekleyerek yapışkan bir hamur elde edin.
- Hamuru yağlanmış bir kaba aktarın ve üzerini örtün. Hamurun mayalanması için 1 saat boyunca ılık bir ortamda bekletin. Ardından hamuru buzdolabında en az 1 gün dinlendirin.
- Ertesi gün, hamuru 16 eşit parçaya bölün ve unlanmış bir yüzeyde hamurları yuvarlayın.
- Yağlanmış fırın kabına veya tepsisine hazırladığınız hamurları dört sıra halinde yerleştirin. Kalan topları da 4’er şeklinde üst üste dizin. Üzerini örtün ve ılık bir ortamda 1 saate kadar mayalanmaya bırakın.
- Daha sonra fırınınızı 180 dereceye ayarlayın ve brioche’leri 35-40 dakika boyunca pişirin.
- Piştikten sonra brioche’lerinizi soğutun ve üzerine ince beyaz şeker serpin.
Afiyet olsun!