Balık yağı birçok açıdan epey yararlıdır. Ekseriyetle kalp ve deveran sistemiyle ilgili olarak önerilir. Kimileri balık yağını tansiyonu yahut kandaki trigliserit (kolesterole bağlı yağlar) oranını düşürmek için kullanır. Balık yağı ayrıyeten kalp rahatsızlıkları ve krizini önleyici olarak da bilinir.
Yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bulgular balık yağının kolesterolü sahiden düşürdüğünü ve kalp hastalıklarına güzel geldiğini göstermektedir. Lakin elbette çok tüketim kelam konusu olduğunda kalp krizi riskini de artırdığı açıkça görülmektedir.
Balık beynin besini olarak bilinir zira balık tüketen birtakım insanlarda depresyona, dikkat eksikliğine ve öteki bilişsel rahatsızlıklara güzel geldiği görülmüştür.
Bazıları balık yağını göz kuruluğu ve yaşa bağlı gelişen sarı nokta hastalığına tedavi gayeli tüketmektedir.
Kadınlar balık yağını ağrılı adet devirlerini engellemek, göğüs ağrılarını dindirmek ve düşük, yüksek tansiyon, erken doğum üzere hamilelikte görülebilecek sıkıntılara karşı tercih etmektedir.
Balık yağı ayrıyeten diyabet, astım, gelişim bozuklukları, hareket bozukluğu, disleksi, obezite, böbrek rahatsızlıkları ve kemik erimesine deva olarak kullanılır.Balık yağı kimi durumlarda kalp nakli sırasında oluşabilecek komplikasyonlar ortasında yer alan yüksek tansiyon ve böbrek rahatsızlıkları için de önerilir. Koroner atardamar bypass ameliyatı için ise kan damarlarının kapanmasını önlediği bilinmektedir.
Balık yağı hangi balıklarda daha çok bulunur?
Vücudumuzun balık yağı muhtaçlığı direkt olarak balık yiyerek ya da besin destekleri formunda alınarak giderilebilir. Omega 3 yağ asitleri üzere faydalı yağları içeren balıklar ortasında orkinos, ton balığı, mersin balığı, sardalye ve lüfer yer alır.
Balık yağ asitleri direk olarak balık yiyerek elde ediliyorsa balığın hazırlanma biçimi hayli kıymetlidir. Izgarada pişirilmiş yahut fırınlanmış balık kalp rahatsızlıklarına düzgün gelmektedir lakin kızarmış ya da sandviç yapılmış balıklar hem bu yağ asitlerinden mahrumdur ve kalp krizi riskini artırır.
Balık yağı çocuklar için yararlı mı?
Harward Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmalarda EPA ve DHA’nın hamilelikte çok değerli olduğunu ortaya koymuştur. DHA, cenin ve bebeğin olağan gelişimi için beyin zarının yüzde 15-20, retinanın da yüzde 30-60’ının oluşmasına yardım eder. Hamileliğin bilhassa son 3 ayında anneden bebeğe değerli ölçüde Omega-3 yağ asitleri iletilir. Son yapılan çalışmalarda kanında Omega-3 yağ asitleri düzeyi düşük olan çocukların büyük ölçüde davranış bozukluğu, öğrenme zahmeti ve sıhhat sorunlarının yaşadığı belirtilmiştir.
Balık yağı çocuğun uzunluğunu uzatır mı?
Balık yağı, içerisinde bulunan D vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesini sağlar. Uzunluk uzatması ile ilgili rastgele bir bilimsel bir data olmadığı için direkt “Boy uzatır” değil, “Boy uzamasına dolaylı bir biçimde katkı sunar” demek daha doğrudur.
Balık yağı takviyeleri
Balık yağı destekleri genelde orkinos, somon ve ton balığı üzere yağ asitleri istikametinden varlıklı balıklardan elde edilir. Bozulmalarını engellemek için genelde içlerine az ölçüde E vitamini de eklenir. Ayrıyeten kalsiyum, demir yahut A, B1, B2, B3, C yahut D vitaminiyle de zenginleştirilmiş olabilir. Doktor tavsiyesiyle kapsül ve şurup formunda üretilen balık yağlarına başvurulabilir.