1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Balık yağının yararları

Balık yağının yararları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Balık yağının faydaları

Balık yağı birçok açıdan epey yararlıdır. Ekseriyetle kalp ve dolanım sistemiyle ilgili olarak önerilir. Kimileri balık yağını tansiyonu yahut kandaki trigliserit (kolesterole bağlı yağlar) oranını düşürmek için kullanır. Balık yağı ayrıyeten kalp rahatsızlıkları ve krizini önleyici olarak da bilinir.

Yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bulgular balık yağının kolesterolü nitekim düşürdüğünü ve kalp hastalıklarına düzgün geldiğini göstermektedir. Lakin elbette çok tüketim kelam konusu olduğunda kalp krizi riskini de artırdığı açıkça görülmektedir.

Balık beynin besini olarak bilinir zira balık tüketen kimi insanlarda depresyona, dikkat eksikliğine ve öbür bilişsel rahatsızlıklara uygun geldiği görülmüştür.

Bazıları balık yağını göz kuruluğu ve yaşa bağlı gelişen sarı nokta hastalığına tedavi gayeli tüketmektedir.

Kadınlar balık yağını ağrılı adet periyotlarını engellemek, göğüs ağrılarını dindirmek ve düşük, yüksek tansiyon, erken doğum üzere hamilelikte görülebilecek meselelere karşı tercih etmektedir.

Balık yağı ayrıyeten diyabet, astım, gelişim bozuklukları, hareket bozukluğu, disleksi, obezite, böbrek rahatsızlıkları ve kemik erimesine deva olarak kullanılır.Balık yağı birtakım durumlarda kalp nakli sırasında oluşabilecek komplikasyonlar ortasında yer alan yüksek tansiyon ve böbrek rahatsızlıkları için de önerilir. Koroner atar damar bypass ameliyatı için ise kan damarlarının kapanmasını önlediği bilinmektedir.

Balık yağı hangi balıklarda daha çok bulunur?

Vücudumuzun balık yağı gereksinimi direkt olarak balık yiyerek ya da besin destekleri formunda alınarak giderilebilir. Omega-3 yağ asitleri üzere faydalı yağları içeren balıklar ortasında orkinos, ton balığı, mersin balığı, sardalye ve lüfer yer alır.

Balık yağ asitleri direk olarak balık yiyerek elde ediliyorsa balığın hazırlanma biçimi hayli kıymetlidir. Izgarada pişirilmiş yahut fırınlanmış balık kalp rahatsızlıklarına âlâ gelmektedir; fakat kızarmış ya da sandviç yapılmış balıklar hem bu yağ asitlerinden mahrumdur hem de kalp krizi riskini artırır.

Balık yağı takviyeleri

Balık yağı destekleri genelde orkinos, somon ve ton balığı üzere yağ asitleri istikametinden varlıklı balıklardan elde edilir. Bozulmalarını engellemek için genelde içlerine az ölçüde E vitamini de eklenir. Ayrıyeten kalsiyum, demir yahut A, B1, B2, B3, C yahut D vitaminiyle de zenginleştirilmiş olabilir.

 

Balık yağının yararları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin