- Yağda
- 6+ Kişilik
- Hazırlanma Süresi: 20 dk
- Pişirme Süresi: 30 dk
Gerekli Malzemeler
Domates Sosu İçin:
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 su bardağı su
Köfte İçin:
- 500 gram dana kıyma
- 1 çay bardağı bayat ekmek içi (ince çekilmiş)
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1,5 çay kaşığı karabiber
- 2 adet soğan (ince doğranmış)
Üzeri İçin:
- 1 su bardağı yoğurt
- 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
- 2 adet tırnak pide (küp doğranmış)
- 1 su bardağı et suyu (pidelerin üzerine dökmek için)
- 2 adet biber
- 1 adet domates
Hazırlanışı
Eskişehir mutfağının gözde lezzetlerinden biri olan balaban köfte tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz bu nefis köfte, tüm kebapları unutturacak bir lezzete sahiptir. Pideli köfteyi sevenler için balaban köfte, gerçek bir şölen sunuyor. İşte adım adım balaban köfte tarifi:
1. Adım:
Geniş bir kasede, dana kıymasını, bayat ekmek kırıntılarını ve ince doğranmış soğanları bir araya getirin. Üzerine tuz ve karabiberi ilave ederek, tüm malzemeleri iyice yoğurun.
2. Adım:
Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yassı yuvarlak köfteler yapın. Bu köfteleri kızgın döküm tavada her iki tarafı altın rengi alana kadar kızartın.
3. Adım:
Kızarttığınız köftelerin yanında biber ve domatesleri de tavada pişirerek, dış yüzleri közlenmiş bir görünüm alana kadar ocakta tutun.
4. Adım:
Domates sosu için, bir tavada tereyağını eritin. Eriyen yağın üzerine domates salçasını, toz şekeri ve tuzu ekleyin. Salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından suyu ilave ederek bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.
5. Adım:
Küp doğranmış tırnak pideleri servis tabağına yerleştirin.
6. Adım:
Pidelerin üzerine önceden ısıtılmış et suyunu dökün.
7. Adım:
Üzerine çırpılmış yoğurdu ve ardından hazırladığınız domates sosunu dökün.
Son Adım:
Kızarttığınız köfteleri yoğurdun üzerine yerleştirin. Közlenmiş biber ve domatesleri de tabağa ekledikten sonra, eritilmiş tereyağını tüm malzemelerin üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun!