Baklavanın aslında bir zincir gibi düşünülmesi gerektiğini dile getiren Hafız Mustafa 1864’ün sahibi Avni Ongurlar, baklavayı anlamak için dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.
Baklavanın Rengi Ne Olmalı?
İyi ve kaliteli baklavanın dışarıdan bakıldığında altın renginde olması gerektiğini belirten Ongurlar, “Sadece iyi bir ustaya sahip olmakla kaliteli baklava elde edemezsiniz. Bu, bir zincir gibi düşünülmeli. Her halkası ayrı ayrı büyük öneme sahiptir,” dedi.
“Baklava yapmak için kullandığınız şekerin, yağın ve fıstığın en iyisini seçmeniz şarttır. Altın rengi elde etmek için fırınınızın kalitesi de çok önemlidir. Eğer kullandığınız yağ kaliteli değilse, baklavanız kabarmaz. Ayrıca, saklama koşullarınız bile baklavanın kalitesini etkiler,” diye ekledi.
İyi Baklavanın Özellikleri
Geleneksel lezzetlerimiz arasında önemli bir yere sahip olan baklava, ham maddeleri arasında yer alan fıstığa ve yağa yapılan zamlarla birlikte daha fazla dikkat edilmesi gereken bir ürün haline gelmiştir. Ongurlar, “İyi baklava kesinlikle midede ya da boğazda yanma hissi yaratmaz,” dedi.
“Baklava ağza alınmadan önce bile o kokusu ve kıvamıyla kendisini belli eder. Hamurun çıtırtısı, renginin parlaklığı ve buruna yayılan fıstık kokusu, kaliteli baklavayı ayırt etmemizi sağlar,” şeklinde konuştu.
Hileli Baklava Nasıl Olur?
Hileli baklavayı anlatırken Ongurlar, “Pahalı baklava diye bir kavram yoktur, varsa ucuz baklava vardır,” diyerek şunları söyledi:
- “Baklavayı standartlarına uygun yaparsanız, fiyatı bellidir. Ama malzemeden çalarsanız ve hile katarsanız, ucuz baklava elde edersiniz.”
- “Fıstıklı dürüm örneği üzerinden açıklamak gerekirse; fıstıklı dürümde şerbet hamurun üzerinde durur. Eğer fıstığın üzerine şerbet atarsanız, şerbet durmaz. Normalde fıstıklı dürüm tek kat hamurdan yapılır. Tek kat hamura istediğiniz kadar şerbet dökün, duracak miktar çok azdır. Ancak hamuru uzatıp 4-5 kere dolarsanız, hamur kalınlaşır ve daha fazla şerbet tutar hale gelir.”
- “Bu durumda, tüketici aslında şekerli su yemiş olur. Klasik baklavalarımızın alt kısmına irmik kaymağı koyarız. Bu durum baklavayı hafif yapar ve yedirir. Tüketici bunu genellikle fark edemez.”
“İrmik kaymağı, süt ile irmiğin kaynamasından elde edilir. Kaymağı fazla koyarsanız, bu da teraziye ağırlık yapar. Zor zamanlar geçirdiğimiz şu günlerde, bu gibi hileli gıdalardan uzak durarak farklı hastalıklara yakalanmamak için alışveriş yaparken dikkatli olmanızı öneriyoruz,” dedi Avni Ongurlar.