Artan salgın hastalıklar, bağışıklığı güçlendirmenin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Daha organik ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek isteyen bireyler, meyve ve sebzelere yöneliyor. Ancak, doğru bir şekilde temizlenmeyen sebze ve meyveler, tüketicileri kanser gibi ciddi hastalıklarla karşı karşıya bırakabiliyor.
Lif açısından zengin olan meyve ve sebzeler, sağlıklı diyetlerin vazgeçilmez bileşenleri arasında yer alıyor. Bağırsak sağlığı için büyük bir öneme sahip olan bu gıdalar, tarladan sofraya gelene kadar birçok aşamadan geçiyor. Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (CDC) araştırmalarına göre, besinlerin en etkili şekilde temizlenmesi için akan temiz suyun altında iyice ovalanarak yıkanması gerektiği belirtiliyor.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Başak Gökçe Çöl, “Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmek, mikropları tamamen öldürmez. Bu nedenle tüm meyve ve sebzelerinizi akan suyun altında veya karbonatlı suyun içerisinde bir süre bekleterek temizlemelisiniz.” şeklinde uyarılarda bulundu.
GÜNLÜK 400 GR MEYVE VE SEBZE TÜKETİLMELİ
Sağlık üzerinde olumlu etkileri olan sebze ve meyve tüketimine dikkat çeken Çöl, şu noktalara değindi:
- Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerilerine göre, her gün çeşitli meyve ve sebzelerden en az 5 porsiyon (400g) tüketmek, kalp hastalığı, felç ve bazı kanser türleri gibi ciddi sağlık problemlerinin önlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Ancak iyi temizlenmemiş meyve ve sebzelerin tüketimi, fiziksel, mikrobiyal ve kimyasal tehlikeler yaratabilir.
- Tüketime hazır hale getireceğiniz meyve ve sebzeleri seçerken dış kabuğunda çürük, ezik veya lekeler olmamasına dikkat etmelisiniz.
- Yıkama işlemi sırasında sebze ve meyvelerin önce çürük ve ezik kısımlarını ayırmalı, ardından iyice yıkanarak tüketilmelidir.
Halk sağlığının vazgeçilmezi olan sebze ve meyvelerin, vücut için en az zarar yaratacak şekilde tüketilebilmesi için gerekli hijyen önlem ve uygulamalarının yapılması gerektiğini vurgulayan Çöl, sofralara gelen tüm yiyecekler için ayrı bir özen gösterilmesi gerektiğinin de altını çizdi.