1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Bağırsak Alzheimer’ı ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi

Bağırsak Alzheimer’ı ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dr. Fevzi Özgönül’den Bağırsak Alzheimer’ı Hakkında Bilgiler

Dr. Fevzi Özgönül, bağırsak Alzheimer’ı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Özgönül’ün açıklamaları şu şekilde:

“Bağırsak Alzheimer’ı başladığında, ikinci beynimiz olarak adlandırdığımız bağırsaklarımız, yediklerimizi sindirmeyi unutur. Bu durum, sindiremediğimiz besinler nedeniyle kilo almamıza yol açar. Burada önemli olan, yediklerimiz değil, sindiremediğimiz gıdaların bizi şişmanlattığıdır. Bağırsak Alzheimer’ı yaşayan bir kişi, sindirim işlevini unuttuğu için aşırı kilo alır.”

Alzheimer hastalığı, hafızayı, düşünme becerilerini ve basit işlevleri zamanla yok eden dejeneratif ve ilerleyici bir hastalıktır. Son yıllarda, ‘ikinci beynimiz’ olarak bilinen bağırsakların, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarla ilişkili olduğuna dair birçok çalışma yapılmıştır. Bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizliklerin, Alzheimer gibi bazı hastalıkların ilerlemesine veya bu hastalıkların oluşumuna neden olabileceğine dair oldukça fazla bulgu bulunmaktadır.

Buna ek olarak, obezitenin en büyük sebeplerinden birinin de bağırsakların Alzheimer’ı olmasıdır. Alzheimer hastalığında beyin, çevresindeki olayları unutmaya başlarken; bağırsaklarımızın Alzheimer’ı da, yediklerini hatırlamaması ve birçok yiyeceğin sindirimini gerçekleştirememesi anlamına gelir. Eğer sürekli tek tip beslenirseniz, bağırsaklarınız bu yediklerinize alışır ve aktif çalışma yetenekleri azalır. Sonuç olarak, pek çok yiyeceği sindiremez hale gelirsiniz.

Uzun süre sadece ekmek arası, tatlı ve hamur işi türü öğünler tercih ediyorsanız veya pratik olsun diye sürekli tavuklu salata, ton balıklı salata gibi yemekler yiyorsanız, aslında bağırsaklarınızı tembelleştiriyorsunuz. Beyin sağlığı için bulmaca ve sudoku gibi aktivitelerle pratik yapıyorsanız, bağırsaklarınızın da sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için pratik yaptırmalısınız. Bu bağlamda, zeytinyağlılar, kuru baklagiller, çorbalar, et yemekleri, salatalar ve tencere yemekleri gibi sağlıklı seçeneklerden oluşan çeşitli yemekler tüketmelisiniz. Tek tip beslenmekten kaçınmalısınız. Unutkan bağırsaklardan kurtulmanın yolu, çeşitli ve sağlıklı beslenmektir.”

Dr. Fevzi Özgönül, bağırsak Alzheimer’ına neden olan ve sindirimi bozan faktörleri şu şekilde sıraladı:

  • Uzun süre tek tip beslenmek, besinlere bağırsakların alışmasına ve dolayısıyla bağırsakların işlevselliğinin azalmasına neden olur.
  • Ekmek, hamur işi ve tatlı gibi basit şeker ağırlıklı beslenmek, bağırsak sağlığını olumsuz etkiler.
  • Geç kahvaltı yapmak ve buna bağlı olarak erken akşam yemeği ile günü tamamlamak, sindirim sistemini zorlar.
  • Ara öğün tüketmek, sindirim döngüsünü olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Özellikle gece tüketilen meyveler, fruktoz bombardımanına yol açarak bağırsak florasını bozabilir.
  • Tüm bu faktörler, bağırsak florasının bozulmasına ve mikrobiotanızın patojen bakteriler tarafından işgal edilmesine neden olarak bu süreci hızlandırır.

Bağırsak Alzheimer’ı ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin