Kocaeli’de, bir kabahatten karar giyen Muammer Kukul, cezaevinden gönderdiği ve kendisine gelen mektupların Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) kaydedildiğini fark etti.
Kukul, duruma itiraz ederek Kocaeli 1’inci İnfaz Hakimliğine başvurdu. Lakin mahkeme, mektupların kaydedilmesini hak ihlali saymadı.
Kukul, ferdî bilgilerin korunmasını isteme hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğini argüman ederek, mevzuyu 2020 yılında AYM’ye taşıdı.
AYM, İHLAL KARARI VERDİ
AYM üyeleri tarafından yapılan değerlendirmede, “Mahpusun mahrem bilgileri ile şahsî bilgilerinin kayıt, koruma ve kullanımını içeren önlemlerin kapsamını, uygulanmasını, yönetimin takdir yetkisinin hudutlarını düzenleyen ve keyfiliğe karşı teminatlar içeren kuralların mevcut olmadığı gerekçesiyle özel hayata hürmet hakkı kapsamındaki şahsî dataların korunmasını isteme hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiği sonucuna ulaşmıştır” sözlerine yer verildi.
AYM kararında ayrıyeten, daha evvel benzeri müracaat yapan Ümit Karaduman’a yönelik verilen emsal karar da örnek gösterilip, uygulanacak anayasal unsurların belirlendiği hatırlatıldı.
TAZMİNAT TALEBİNİ REDDETTİ
Hak ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yine yargılama yapılması gerektiğini belirten AYM üyeleri, “Bu kapsamda kararın gönderildiği yargı mercilerince yapılması gereken iş, tekrar yargılama süreçlerini başlatmak ve Anayasa Mahkemesi’ni ihlal sonucuna ulaştıran nedenleri gideren, ihlal kararında belirtilen unsurlara uygun yeni bir karar vermektir” notunu düştü.
AYM müracaatçının tazminat talebini, yine yargılama yapılmasının kâfi bir giderim sağlayacağı gerekçesiyle reddetti.
Başvurucunun isimli yardım talebini ise kabul eden AYM, kararın bir örneğini, özel hayata hürmet hakkının ve haberleşme hürriyetinin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için tekrar yargılama yapmak üzere Kocaeli 1’inci İnfaz Hakimliğine gönderilmesine karar verdi.