1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Ayak Sağlığı İçin Doğru Ayakkabı Seçimi ve Halluks Valgus

Ayak Sağlığı İçin Doğru Ayakkabı Seçimi ve Halluks Valgus

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ayak Sağlığı İçin Doğru Ayakkabı Seçimi

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Bilgehan Çatal, ayak sağlığının korunmasında doğru ayakkabı seçiminin önemine dikkat çekerek, “Topuklu ve sivri burun ayakkabıların uzun süreli kullanımı, ayak baş parmağında kemik çıkıntısı (Halluks Valgus) oluşumuna yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.

Halluks Valgus’un estetik olmayan bir görünüm oluşturduğunu belirten Çatal, “Ayak başparmağındaki şekil bozukluğu, hastaların ayakkabı giyerken rahatsızlık hissetmesine neden olur. Ayrıca, normal basma bozulduğu için ayak tabanında ağrılı nasırlara da sebep olabilir. Hastalığın ilerlemesiyle başparmağın itmesi sonucu küçük parmaklarda da şekil bozukluğu meydana gelir.” şeklinde konuştu.

Kadınlarda Daha Sık Görülüyor

Halluks Valgus hastalığının kadınlarda daha sık görüldüğüne dikkat çeken Çatal, “Ayak sağlığınız için doğru ayakkabı seçimi büyük önem taşıyor. Topuklu ve sivri burun ayakkabılar, uzun süreli kullanımda ayak başparmağında kemik çıkıntısı (Halluks Valgus) oluşumunu tetikleyebilir. Bu rahatsızlığın sebepleri arasında genetik faktörlerin de rolü bulunuyor. Hastalarımızda en çok gözlemlediğimiz durum, bu hastalığın anne, teyze veya hala gibi yakın kadın akrabalarda var olmasıdır. Bunun yanı sıra, eklem bağlarında gevşeklik olan bireylerde, uzun süre uygunsuz ayakkabı kullananlarda, düztaban olanlarda ve çeşitli romatizmal hastalıkları bulunanlarda Halluks Valgus rahatsızlığı sıkça görülmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Ayak Sağlığı İçin Uygun Ayakkabı Önerileri

Bilgehan Çatal, ayak sağlığını korumak için doğru ayakkabı seçiminin nasıl yapılması gerektiği konusunda şu önerileri sıraladı:

  • Esnek ve yumuşak tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Hafif bir topuk yükseltisi olan ayakkabı modelleri önerilmektedir.
  • Taban kısmında ayak içi oyuğunu destekleyen bir çıkıntı bulunması, tabandaki yük dağılımını ideal bir şekilde sağlamaktadır.

Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Orta ve ileri ciddiyetteki Halluks Valgus hastalarına cerrahi tedavi yöntemleri önerdiklerini belirten Çatal, şu bilgileri aktardı:

“Çok hafif şekil bozukluğu olan ve sadece kozmetik nedenlerle ameliyat olmayı düşünen hastalarımıza ameliyat dışı tedavi seçeneklerimizi öneriyoruz. Orta ve ileri seviyelerde cerrahi tedavi olarak en sık uygulanan yöntem, hem yumuşak doku hem de kemik ameliyatlarının birlikte yapılmasıdır. Bu şekilde, hem yeterli düzeltme sağlanmış olur hem de hastalığın tekrarlama olasılığı ortadan kaldırılır. Çok ilerlemiş vakalarda daha büyük cerrahilere ihtiyaç duyulabilmektedir. Ayrıca, Halluks Valgus’un ilerlemesi durumunda küçük parmaklar da etkilenebileceğinden, o parmaklara da cerrahi müdahale gerekebilir. Ancak, bunlar daha büyük cerrahiler demek olup, iyileşme süresi de uzamaktadır. Bu nedenle, şekil bozukluğu çok ilerlemeden tedavi edilmesini tavsiye ediyoruz.”

İyileşme Süreci

Çatal, kemik ameliyatlarında iyileşme sürecinin önemine değinerek, Halluks Valgus rahatsızlığında ameliyat sonrası iyileşme süresinin yaklaşık 3 ila 6 hafta sürdüğünü bildirdi. Bu süre zarfında hastaların yataktan hiç çıkmayacakları anlamına gelmediğini belirten Çatal, “Ameliyat sonrası kullandığımız özel ayakkabılar sayesinde hastamız, ameliyattan sonraki ilk günde ayağa kalkıp ev içinde yürümeye başlayabilir. Bu ayakkabıların kullanıldığı koruma süresince evde istirahat öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ayak Sağlığı İçin Doğru Ayakkabı Seçimi ve Halluks Valgus
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin