Aşure, damaklarda adeta bir lezzet şöleni yaratan, paylaşarak çoğalan bir tatlıdır. Nohut, buğday, nar gibi çeşitli kuru meyve ve bakliyatların mucizevi birleşimiyle ortaya çıkan bu özel tatlı, hem tarihi hem de kültürel bir öneme sahiptir. Aşurede bulunan besinlerin beden ve zihin yorgunluklarına iyi geldiği, cilt dokularını yenilediği ve aynı zamanda kanı temizlediği biliniyor. Faydaları saymakla bitmeyen aşure, paylaşmanın unutulan ruhunu ve güzelliğini tekrar hatırlatıyor. Ancak herkes tarafından sabırsızlıkla beklenen bu nazlı tatlı hakkında bilinmesi gereken bazı kritik bilgiler var.
Aşure Tarifi
Malzemeler:
- 4 su bardağı dövme buğday
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 3 su bardağı nohut
- Yarım çay bardağı kalın bulgur
- Yarım çay bardağı pirinç
- 4 su bardağı şeker
- 1 su bardağı kara üzüm
- 1 su bardağı sarı üzüm
- 1,5 su bardağı kuru incir
- 10 adet hurma
- 1,5 su bardağı kuru kayısı
- 1 su bardağı Antep fıstık içi
- 1,5 su bardağı çiğ badem
- 1 adet soyulmuş portakal kabuğu
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 paket vanilya
Üzeri için:
- 1 su bardağı fındık
- Yarım çay bardağı çam fıstığı
- Yarım çay bardağı kuş üzümü
- 1 adet nar
- Tarçın
- Toz Antep fıstığı
Aşure için İlk Adım: Baklagillerin Hazırlanması
Aşure yapımında en önemli adımlardan biri baklagilleri ıslatmaktır. Geceden buğdayları, üstünü geçecek kadar suyla doldurun ve 15 dakika kaynatın. Ardından buğdayların güzelce şişmesi için su içinde sabaha kadar bekletin. Aynı gece, nohudu ve kuru fasulyeyi de aynı şekilde ıslatarak hazırlayın. Bu işlemler, aşure için ilk adımı tamamlamış olmanızı sağlar.
Aşurenin Meyvelerle Renklendirilmesi
Ertesi gün, hazırladığınız buğdayları geniş bir aşure tenceresine alın. Üzerine pirinci, bulguru, nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin. Daha sonra, baklagillerin üzerini geçecek kadar su ilave ederek karışımı yarım saat boyunca pişmeye bırakın. Diğer tarafta, küp küp doğradığınız kuru incir, kuru kayısı, hurma, sarı üzüm, kara üzüm, çiğ badem ve portakalı ayrı ayrı haşlayın. Bu malzemelerin ayrı ayrı haşlanması, her birinin lezzetinin özdeşleşmesi için önemlidir. İpucu: Aşurenin güzel bir renge sahip olması için haşlanan çiğ bademlerin kabuklarını soyun. Portakalın aşureye acı bir tat vermemesi için haşlarken suyunu en az üç kez değiştirin.
Aşurenin Kıvamı Nasıl Olmalı?
Aşurenin kıvamı, ne sıvı ne de katı olmalıdır. Her aşure tarifinde zorlanılan en önemli nokta, baklagillerin ayrı ayrı haşlanmasına rağmen her birinin sıvıları farklı emme ve şişme oranına sahip olmasıdır. Aşurenin soğuduktan sonra katılaşmaması için ocaktan alınma zamanının iyi hesaplanması gerekir. Buğdayın renklendirdiği aşurenin, koyu bir renge sahip olması sizi endişelendirmesin. Rengini pişirme esnasında süt ve pirinçle açabilirsiniz.
Aşureye Son Dokunuşlar
Pişen aşureye ılık sütü ekledikten sonra vanilyayı da ilave ederek karıştırmaya devam edin. Aşurenizin kesilmemesi için sütü ılık kullanmaya dikkat edin. Son olarak, damak tadınıza uygun oranda şekeri de katıp, aşureyi 10 dakika kadar daha karıştırarak pişirin ve kıvamını aldığında altını kapatın. Lezzeti açısından şekerin en son eklenmesi oldukça önemlidir.
Sıra Süslemeye Geldi!
Aşurenin yapımı ne kadar zorsa, süslemesi de bir o kadar keyifli olacaktır. Buğdayın rengini alan aşureyi renkli meyvelerle süslemek, hem görünümünü hem de lezzetini zenginleştirecektir. Meyvelerin ve kuru yemişlerin canlı tonlarda olması, aşurenin kontrastını artırarak daha göz alıcı hale gelmesini sağlar. Kaselere böldüğünüz aşurenin üzerine, zevkinize göre önceden kavrulmuş fındık, tarçın, Antep fıstığı, kuş üzümü, çam fıstığı ve narı ekleyerek sunuma hazır hale getirebilirsiniz.