Aşure ayına girdiğimiz şu günlerde internette herkes “Aşure nasıl yapılır” sorusunun yanıtını arıyor. Bilindiği üzere Muharrem ayının 10. günü Aşure Günü olarak kabul ediliyor. 2019’da Aşure Günü 9 Eylül tarihine denk geliyor. Aşure tatlısı bu tarihten itibaren eşe dosta dağıtılmaya başlanacak.
Aşurenin kıvamı nasıl olmalı?
Aşure yaparken en değerli ayrıntı, kıvamı tutturmak. Aşure ne sulu ne de katı olmalı. Bunun için su ve buğday oranını çok düzgün dengelemelisiniz. Aşure içerisine konulan her bakliyatın farklı oranlarda su çektiğini unutmayın. Bir de aşurenin içerisinde konulacak gereçler çok düzgün haşlanmalı. Bu da kıvamı yerinde bir aşure için değerli ayrıntılardan.
Aşurenin rengi nasıl olmalı?
Aşureden jöle üzere şeffaf olması beklenemez zira buğdayın kendine has bir yapısı var. Açık kahverengi ile koyu krem ortası aşure için en ülkü renk.
Aşure buzdolabında saklanır mı?
Aşure ılıkken en lezzetli tada sahiptir. Uzun mühlet olmamak şartıyla buzdolabında da saklanabilir fakat müddet uzarsa aşurenin sulanma ihtimali çok yüksek.
İşte hem midelere hem de gözlere hitap edecek aşure tanımı:
1 su bardağı aşurelik buğday,
Yarım çay bardağı kuru fasulye ve nohut,
7-8 tane güneşte kurutulmuş kayısı,
6-7 tane sarı kuru kayısı,
4 tane kuru incir,
Yarım çay bardağı kuru üzüm,
1,5 çay bardağı çam balı,
6-7 tane karanfil,
1 su bardağı süt,
1 tane kırmızı elma.
Üzerini süslemek için
Yarım çay bardağı kırmızı nar, ceviz, fındık, badem, hindistan cevizi, tarçın,
1 yemek kaşığı kuş üzümü
Yapılışı
Bütün gereçler başka farklı az suyla haşlanır, haşlama suları dökülmeden gereçler yumuşayınca birbirine karıştırılır ve biraz daha pişirilir. Piştikten sonra süt, bal ve elma eklenir, 1 taşım daha pişirilir. Kaselere koyduktan sonra üzeri nar, ceviz, fındık, badem, hindistan cevizi ve tarçınla süslenerek servis edilir.