Aşure: Besleyici ve Lezzetli Bir Tatlı
Aşure, her yıl bir kez özel olarak hazırlanan ve zengin besin değerleriyle dolu bir tatlıdır. İçeriğinde bulunan tahıllar sayesinde B1 vitamini, süt eklenmesiyle B2 vitamini, kurubaklagiller sayesinde lif ve protein, ceviz, badem, fındık gibi sağlıklı tohumlardan dolayı ise E vitamini, omega-3 ve kalsiyum gibi önemli besin öğeleri bulundurmaktadır. Bu nedenle aşure, oldukça besleyici bir seçenektir.
Ancak aşurenin enerji içeriği de yüksektir. Bu nedenle kilo verme sürecinde olan veya kronik hastalığı bulunan bireylerin, aşureyi tüketirken porsiyon kontrolü yapmaları ve bir diyetisyen rehberliğinde hareket etmeleri önemlidir.
Sağlıklı aşure alternatifleri arasında, rafine şeker eklenmeden bal veya pekmez ile tatlandırılan seçenekler bulunmaktadır. Ayrıca, kan şekeri regülasyonu açısından basit karbonhidrat içeriğini azaltmak amacıyla sadece taze ve kuru meyvelerle tatlandırılan aşureler de tercih edilebilir. Özellikle metabolik cerrahi operasyonu geçiren bireyler, ameliyattan sonra 6. haftadan itibaren basit karbonhidrat içeriği azalmış aşure alternatifini öğün olarak tüketebilirler.
Bu şekilde hazırlanan bir kase aşure için gerekli malzemeler şunlardır:
- Malzemeler:
- 1 silme yemek kaşığı aşurelik buğday
- 1 yemek kaşığı fasulye
- 1 yemek kaşığı nohut
- 1 tatlı kaşığı çiğ/kavrulmamış ceviz (çekilmiş)
- 1 tatlı kaşığı çiğ/kavrulmamış badem (çekilmiş)
- 1 tatlı kaşığı çiğ/kavrulmamış fındık (çekilmiş)
- 1 yemek kaşığı yaban mersini
- 2 adet kuru kayısı
- 1 yemek kaşığı laktozsuz süt
Hazırlanışı: Ceviz, badem ve fındık hariç, yukarıda belirtilen malzemeler bir kaseye girecek miktarda su ile aşama aşama kaynatılır. Kaynatma işlemi tamamlandıktan sonra, üzerine çekilmiş ceviz, badem ve fındık eklenerek süslenir. İsteğe bağlı olarak az miktarda tarçın serpilerek tatlandırılabilir. Bu alternatif aşure, rafine şeker ve daha fazla porsiyon meyve ile yapılan aşurelere göre daha az enerji içermekte olup, yaklaşık 254 kkal ve yaklaşık 31,7 gr karbonhidrat içermektedir.