Arnavut pilavı, halk arasında “mişoriz” olarak bilinen, Türk mutfağında da büryan adıyla tanınan bir tepsi pilavı çeşididir. Bu lezzetli yemeğin ismi, Arnavutça’da “mish” (et) ve “oriz” (pirinç) kelimelerinin birleşiminden gelmektedir ve tam anlamıyla “etli pilav” demektir. Mişoriz, dana, kuzu veya tavuk eti ile hazırlanabilir ve özellikle misafirler için düzenlenen ziyafetlerde, bayramlarda sıkça tercih edilmektedir.
İşte sizler için tavuk etiyle yapılan mişoriz tarifini paylaşıyoruz. Dilerseniz tavuk eti yerine kuzu ya da dana eti kullanarak da bu nefis yemeği hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
- 750 gr tavuk eti (isteğe bağlı olarak kuzu eti de kullanılabilir)
- 2 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı et suyu
- 1 adet havuç
- 1 adet kuru soğan
- 1 büyük domates
- Tuz, karabiber
- 1 yemek kaşığı tereyağı (et suyunun yağ oranına göre artırılabilir)
Arnavut Pilavı Nasıl Yapılır?
- Tavuk etlerini yaklaşık 40 dakika kadar düdüklü tencerede haşlayın.
- Pirinçleri bir kaba alarak üzerine sıcak su ve tuz ekleyin. Yaklaşık yarım saat bekletin.
- Büyük bir tencereye tereyağını ekleyin. Küçük doğranmış havuç ve soğanları ilave ederek kavurun.
- Rendelediğiniz domates ve karabiberi ekleyin, karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Bol su ile yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinci ve tuzu ekleyerek birkaç dakika daha kavurun.
- Kavrulan pirinçleri ısıya dayanıklı bir tepsiye alın ve üzerine haşlanmış tavuk etlerini yerleştirin.
- Hazırladığınız et suyunu ekleyin ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin.
- İsteğe bağlı olarak, pişirme işlemi bittikten sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirerek servis yapabilirsiniz.
- Alternatif olarak, tavukları tencereye yerleştirip tencerede de pişirme yöntemini tercih edebilirsiniz.
Afiyet olsun!