Havuç, sadece beslenmemizi zenginleştirmekle kalmıyor, birebir vakitte bedenimizi kanser üzere önemli hastalıklara karşı da güçlendiriyor. Bu keşif, İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma ile ortaya kondu.
meionews.com’un haberine nazaran 4,7 milyon iştirakçiyi içeren yaklaşık 200 çalışmayı inceleyen araştırma, havuç tüketiminin, bilhassa kanser riskini azaltmada kıymetli bir rol oynadığını ve bağışıklık sistemini desteklediğini ortaya koyuyor.
Critical Reviews in Food Science and Nutrition mecmuasında yayınlanan bir araştırmaya nazaran, haftada beş porsiyon havuç tüketmek (bir porsiyon havuç, yaklaşık bir küçük havuç ya da 100 gram kadar havuç) kansere yakalanma riskini %20’ye kadar azaltabilir.
Araştırma, havuç tüketiminin sıhhat üzerindeki yararlarını vurgularken, haftada sırf bir porsiyon havuç yemenin bile, hiç havuç yemeyen bireylere kıyasla kansere yakalanma mümkünlüğünü %4 oranında düşürebileceğini gösterdi.
Önceki bilimsel çalışmalar, havuca turuncu rengini veren beta-karotenin sıhhat üzerindeki yararlarına odaklanmıştı. Lakin yeni bir araştırma, havucun yalnızca beta-karoten değil, tüm bileşenlerinin kanser önleyici özellikler sunduğunu ortaya koydu. Çalışmanın muharririne nazaran, havuçta bulunan poliasetilenler üzere biyoaktif bileşenler, hücrelerin doğal koruyucuları olarak misyon yaparak kanser gelişimini önlemeye yardımcı olabilir.