
Aralıklı oruç diyetinin bedenin makul bölgelerinde biriken yağın kaybedilmesini ve metabolizmayı çalıştırarak süratli bir biçimde kilo verilmesini sağladığının altını çizen Gastroenteroloji Uzmanı Prof.Dr. Melih Özel, “Kalori kısıtlaması ve aralıklı açlık, insan sıhhati için hayli faydalı bir beslenme tekniği. Fakat bunun sürdürülebilirliği pek mümkün olamayabilir. Bu durumda genel olarak aldığımız kaloriyi azaltmak ve hiç olmazsa haftada 2-3 sefer bayanlar için 12-14 saat, erkekler için 14-16 saat sürecek açlık periyotlarını hayatımıza yerleştirmeye çalışmalıyız. Bu hem kilo denetimi açısından hem de birtakım metabolik problemlerle başa çıkabilmek açısından çok tesirli ve değerli bir yol olabilir” formunda konuştu.

Aç kalmak hücreleri güçlendiriyor
Etki sistemlerinden da kelam eden Gastroenteroloji Uzmanı Prof.Dr. Melih Özel, “Açlık periyotlarında hücreler, evrimsel olarak korunmuş olan savunma düzeneklerini ortaya çıkartıyor. Bu sistemler glukoz regülasyonunu denetim ediyor, enflamasyonu baskılıyor ve gerilim direncini artırıyor. Bu sayede, oksidatif ve metabolik gerilime karşı direnç yolakları ve hasarlı moleküllerin uzaklaştırılması ya da tamiri sistemleri aktifleştiriyor” dedi.

Aralıklı oruç diyeti ömrü uzatıyor mu?
Hayvanlarda yapılan çalışmalarda, kimi moleküllerin kullanımı ile tıpkı aralıklı açlıktaki metabolik değişimin oluşabildiğinin gösterildiğini ve bu sayede hem kilo denetimi sağlanırken hem de birtakım hastalıkların denetimi konusunda yol alınabildiğini anlatan Prof.Dr. Melih Özel, “Aralıklı beslenme ve aç kalmanın, ömür mühletini uzattığını gösteren hayvan deneyleri var. Lakin insanlardaki klinik çalışmalar şu ana kadar bunu ortaya koyabilecek kadar uzun mühletleri kapsamamış. Münasebetiyle insanların bu aralıklı beslenme konusunu uzun yıllar sürdürüp sürdüremeyeceği ve şayet sürdürebilirlerse, bunun insan ömrünü uzatıp uzatmayacağı konusu şimdi tam olarak bilinmiyor.

Aralıklı oruç sonrası nasıl beslenmeli?
Ek olarak klinik çalışmalar çoklukla genç yahut orta yaşlı hasta kümelerinde yapıldığı için bu sonuçların tüm yaş kümelerine yönlendirilip yönlendirilemeyeceği de net değil. Aslında sorun günlük alınan toplam kaloride ve tabir yerindeyse abur cubur yenip yenmemesinde yatıyor. Seçtiğiniz aralığa nazaran bayanlarda 12-14 saat, erkeklerde 14-16 saatlik bir ‘oruç’ sonrası alınan yüksek proteinli bir öğün gün içerisinde glisemi denetimi ve keton cisimlerinin yakılmasında çok tesirli.

Gün içerisinde alınan total kalori, günlük fizikî aktivite, kalori harcama seviyesi ve diyetin içeriği de kıymetli. Dolayısı ile ‘kahvaltı’ yerine günün birinci öğünü demek daha yanlışsız herhalde” formunda konuştu.