1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Apple M1 Çiplerinin Tanıtımı ve Yeni Mac Modelleri

Apple M1 Çiplerinin Tanıtımı ve Yeni Mac Modelleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Apple M1 Çiplerinin Tanıtımı

Apple M1 Çiplerinin Tanıtımı

Apple, kendi tasarladığı M1 çipleriyle çalışan ilk Mac bilgisayarlarını tanıttı. Şirket, Temmuz ayında 2006’dan beri kullandığı Intel işlemcilerden vazgeçeceğini duyurmuştu. M1 işlemcilerinin sağladığı avantajlar arasında uzun pil ömrü, hızlı uyanma süreleri ve iOS uygulamalarını çalıştırabilme yeteneği öne çıkıyor. Apple, kendi uygulamalarını yeni işlemciye uyarladığını belirtirken, diğer uygulama geliştiricilerinin de bu sürece dahil olması gerektiğini vurguladı.

Yeni Mac Modelleri

Yeni M1 çipinin kullanılacağı modellerden bazıları şu şekildedir:

  • 13 inçlik MacBook Air: Yeni işlemci sayesinde bu modelde soğutma fanına ihtiyaç duyulmadı.
  • 13 inçlik MacBook Pro: Bu modelde fan kullanılmaya devam ediyor, ancak dolu pil ile video izleme süresi 10 saatten 20 saate çıkarıldı.
  • Mac Mini: Ekranı olmayan bu mini masaüstü bilgisayarda da yeni M1 işlemcisi yer alacak.

Apple’ın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, bundan sonraki tüm MacBook Air modelleri yeni M1 işlemciyle satılacak. Diğer iki modelde ise Intel işlemci seçeneği sunulmaya devam edecek. Mac Pro ve iMac bilgisayarlarının yeni versiyonları henüz tanıtılmadı; Apple, bu modeller için yeni işlemcilerinin daha güçlü versiyonlarını geliştirmeyi bekliyor olabilir.

Apple M1 Çipinin Özellikleri

Yeni Mac’ler, önümüzdeki haftadan itibaren satışa sunulacak ve MacOS Big Sur işletim sistemi ile çalışacak. Apple, M1 çipinin en yeni laptop çipleriyle benzer güçte olduğunu, ancak enerji tüketiminin sadece çeyreği kadar olduğunu belirtiyor. Ancak, yeni çipin dezavantajı, en fazla 16 GB RAM hafızası ile gelmesi. Intel işlemcili Mac’lerde bu miktar dört katına kadar çıkabiliyor.

Apple’ın çipleri, Arm tabanlı olarak adlandırılıyor. İşlemcinin emirleri nasıl yerine getireceğini kontrol eden sistem, İngiltere merkezli Arm şirketi tarafından geliştiriliyor; ancak işlemcinin kendisi Apple’ın kendi tasarımıdır. Bu durum, Apple’ın makine öğrenimi veya şifreleme gibi işlemlerin nasıl yapılacağına kendisinin karar verebilmesine olanak tanıyor.

Creative Strategies adlı danışmanlık firmasından Carolina Milanesi, “Apple’ın kendi çipini geliştirmesi, iOS ve iPadOS’ta gördüğümüz işletim sistemi ve uygulama ekosisteminin çipe göre optimize edilmesi deneyimini bilgisayarlara taşıyacak.” diyor. Bunun bir diğer avantajı, iPhone ve iPad uygulamalarının laptoplarda da çalıştırılabilecek olması. Ancak, uygulama geliştiricilerinin bunun için, uygulamalarını dokunmatik ekran olmadan çalışabilecek şekilde güncellemeleri gerekecek.

Uygulama Geliştiricileri ve Uyumluluk Sorunları

Yeni M1 çipinin bir dezavantajı, Intel çipleri için yazılmış uygulamaların yeni çipe göre uyarlanması gerekliliği. Bu süreç gerçekleşene kadar, bu programlar Apple’un Rosetta 2 adlı emülatöründe çalışacak. Ancak emülatörler, uygulamaların daha yavaş çalışmasına yol açabiliyor. Gartner danışmanlık firmasından Annette Jump, Apple’ın uygulama geliştirme topluluğuyla yaşadığı gerilime rağmen, çoğu uygulamanın kısa süre içinde güncelleneceğini, fakat bazı özel yazılımların yeni çipe uygun hale getirilmesinin zaman alabileceğini belirtiyor.

Gartner, “Apple, PC piyasasında beş büyük oyuncudan biri; ancak pazar payı yüzde 5 olduğu için şirket bilgisayarları kısmında sıkıntı yaşıyor.” diyerek ekliyor: “Bu sektöre yönelik özel programları olan şirketleri, programlarını güncellemeleri konusunda ikna etmekte zorlanabilir.”

Apple, Adobe’un Photoshop uygulamasını seneye güncelleyeceğini duyurdu. Ancak Microsoft Office uygulamalarının ne zaman güncelleneceğine dair henüz bir bilgi yok. Microsoft da işletim sisteminin Qualcomm tarafından geliştirilen Arm çiplerinde çalışması için büyük çaba sarf etti. Bu yıl, bu çiplerde çalışan ilk bilgisayarı olan Surface Pro X’i tanıtan Windows, bunu henüz yaygın bir şekilde kullanıma sokabilmiş değil.

Windows bilgisayarlarda önemli bir kısmı Intel çipli bilgisayarlarda çalışıyor. Ancak Mac’lerin Arm altyapısına geçmesinin, bu alanda Windows’a da yardımcı olabileceği belirtiliyor. Microsoft’un Surface Pro X’in 15 saatlik pil ömrü olduğu ifade ediliyor.

CSS Insight danışmanlık şirketinden Ben Wood, “Apple’ın bu hamlesi, Arm çipli bilgisayarların kişisel bilgisayarlardan veri merkezlerine kadar kullanımını yayacak ve bu durum tüm Arm sistemine fayda sağlayacak.” diyor ve ekliyor: “Intel’i asıl endişelendiren durum, Apple’ı kaybetmek değil, bu gelişmedir.”

Apple M1 Çiplerinin Tanıtımı ve Yeni Mac Modelleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin