Algoloji (ağrı tedavisi uzmanı) Dr. Tural Bayramov, kas ağrısından bel ağrısına, boyun ağrısından baş ağrısına, nevraljiden kansere bağlı ağrılara kadar her türlü kronik ve akut ağrının bireylerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilediğini vurguladı. İlaç tedavisi veya geleneksel yöntemlerle sonuç alınamayan hastaların hayata karşı umutsuz hale geldiğini belirten Uzm. Dr. Bayramov, “Bu hastalar için çözüm yolları tükenmiş değil. Girişimsel ağrı tedavi yöntemleri, daha önce uygulanan tedavilere rağmen ağrıları geçmeyen hastalar için önemli bir alternatif sunuyor. Ancak, hastaların girişimsel ağrı tedavisinin hangi durumlarda gerekli olduğu konusunda kafa karışıklığı yaşaması son derece doğal” şeklinde konuştu.
Ağrılarla Yaşamak Bir Seçenek Olmamalı
“Algoloji uzmanları olarak, ağrı geleneksel tedavilere rağmen devam ediyorsa, hâlâ ağrıya neden olan bir teşhis arayışı varsa, mümkünse cerrahiden kaçınılmak isteniyorsa ya da ameliyat yapılmış ancak ağrı hala devam ediyorsa, girişimsel ağrı tedavisinin düşünülmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Girişimsel ağrı tedavisi uygularken, algoloji uzmanı, ağrı sinyallerinin oluşumuna ve iletilmesine müdahale etmek için minimal invaziv prosedürler kullanmaktadır. Bu yöntemler arasında sinir blokajları, eklem enjeksiyonları, radyofrekans ablasyon, omurilik pili gibi çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır.”
“Bu müdahale yöntemleri genellikle röntgen veya ultrason eşliğinde gerçekleştirilir ve çoğu hasta aynı gün içinde taburcu edilir. Örneğin, bel fıtığı teşhisi konmuş bir hastaya günübirlik yatış yapılarak, ameliyathane ortamında röntgen rehberliğinde girişimsel tedavi uygulanır. Hasta, birkaç saat gözlem altında tutulduktan sonra taburcu edilir. Ancak, girişimsel ağrı tedavisi yöntemlerinin bazı komplikasyonları olabileceğinden, bu işlemlerin ağrı tipinin teşhis ve tedavisinde deneyimli algoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilmesi son derece önemlidir.”