Ağız Kokusunu Gidermek için Gargara Kullanımı
Ağız kokusunu gidermek amacıyla gargara kullanmak oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak gargara alırken hangi türlerin tercih edilmesi gerektiği ve ağız kokusunu önlemek için neler yapılması gerektiği de önemli unsurlardır. Diş Hekimi Kevser Yarımbaş, bu konularda önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Yarımbaş, “Ağız sağlığını korumak ve mekanik plak temizliğini desteklemek için diş macunları da uygulamaya yardımcı olarak önerilmektedir. Diş macunlarının içindeki antibakteriyel maddeler, bakteri plağındaki patojen oluşumunu kontrol etmeyi ve böylece periodontal hastalıklar ile diş çürüklerini önlemeyi hedefler. Ancak, bu antibakteriyel etkinin tek başına yeterli olmadığını ve plağın mekanik olarak ağız ortamından uzaklaştırılmasının da gerekli olduğunu unutmamak önemlidir.
Günde en az iki kez düzenli olarak diş fırçalamak, ağız sağlığının vazgeçilmez bir aşamasıdır. Diş ipi, arayüz fırçaları, süperfloss, ağız gargaraları, ağız duşu ve dil fırçaları, dental hijyenin temel basamaklarını oluşturmaktadır.
Diş İpi Kullanımı
Diş ipinin ne zaman kullanılması gerektiği de oldukça önemlidir. Yarımbaş, diş ipinin fırçalamadan sonra kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor:
- “Arayüz fırçaları; dişlerin aralarında geniş boşluklar ya da braketler, köprüler ve implantlar varlığında, dişler arası bölgenin temizliğinde kullanılır.
- Superfloss; köprü protezleri varlığında diş ipinin giremeyeceği alanların temizliğinde, proteze dâhil olan dişlerin ara yüzeylerinin ve köprü gövdesinin altının temizlenmesinde kullanılır. Günde bir kez mutlaka uygulanmalıdır.
Gargara Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Gargaralar, mekanik temizlik işlemlerine kimyasal olarak destek sağlarken ağız duşları, diş aralarında kalan besin artıklarının hızla çıkarılmasına yardımcı olur. Piyasada farklı içerik ve formlarda sunulan ağız gargaraları, hekimler ve hastalar tarafından kolay uygulanabilir olması nedeniyle koruyucu tedavinin önemli bir parçasını oluşturur. Ancak, her bir gargarada uygulama süreleri ve etkiler farklılık göstermektedir.
Antibakteriyel etkisi bulunan gargaralar; ağız florasında periodontal hastalık ve diş çürüğüne sebep olan bakterilerin sayısını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda ağız kokusunu da azaltmaya yardımcı olur. Cerrahi operasyonların ağız mukozasında oluşturduğu olumsuz etkileri azaltır ve yara iyileşmesine katkı sağlar. Günlük ağız gargaraları, diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerde bakteri aktivasyonunu durdurur, dezenfeksiyon sağlar ve kötü koku oluşumunu engeller.