Elmalı Tart
Malzemeler:
- 150 gr tereyağı
- 5 büyük tatlı elma
- 250 gr hazır hamur
- 150 gr kahverengi şeker
- Bir tutam tarçın
Yapılışı: Öncelikle bir pişirme kalıbını tereyağı ile güzelce yağlayın ve üzerine kahverengi şeker serpin. Elmaları soyup, ince dilimler halinde keserek kalıba yerleştirin. Elmaların üzerine bir tutam tarçın serpiştirerek, tatlarını artırın. Hamuru, kalıbın boyutuna göre açın ve elmaların üzerine kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Piştikten sonra tartı dikkatlice ters çevirin ve soğumasını bekleyin. Sıcak ya da oda sıcaklığında, yanında vanilyalı dondurma ile servis edebilirsiniz.
Creme Brulee
Malzemeler:
- 750 ml krema
- 8 yumurta sarısı
- 200 gr şeker
- 4 çay kaşığı esmer şeker
- Bir tutam tuz
Yapılışı: Bir tencereye kremayı, şekeri ve tuzu koyun; sürekli karıştırarak kaynama noktasına getirin. Kaynadıktan sonra ateşten alın ve 15 dakika dinlendirin. Ardından tekrar kaynatın. Yumurta sarılarını ve şekeri, kabarık bir kıvam alana kadar çırpın. Bu karışımı, kremaya ekleyin. Fırını önceden 160 dereceye ısıtın. Karışımı su dolu bir tepsiye yerleştirilmiş sufle kalıplarına dökün. Bu şekilde tatlının kabarması ve üzerinin kızarması için gerekli nem sağlanmış olur. Tatlıyı yaklaşık 30 dakika pişirin ve ardından oda sıcaklığında soğumaya bırakın. En son olarak, eşit miktarda kahverengi şekeri tatlının üzerine serpin ve fırında 1-3 dakika kadar kızartın.
Çikolatalı Profiterol
Malzemeler:
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- 100 gr tereyağı
- 3 yumurta
- 300 gr bitter çikolata
- 1/2 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı krema
- Bir tutam tuz
Yapılışı: Suyu kaynatın ve içine tereyağını, tuzu ve unu ekleyin. Isıyı düşürerek hamuru pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırarak pişirin. Hamuru bir kâseye alın ve yumurtaları tek tek ekleyip karıştırarak yoğurun. Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın ve un serpin. Fırınınızı 200 derecede önceden ısıtın. Sıkma torbasına hamuru koyarak ceviz büyüklüğünde toplar oluşturun ve tepsiye dizin. 200 derecede yaklaşık 10 dakika pişirin, ardından sıcaklığı 220 dereceye çıkararak 15 dakika daha pişirin. Pişen profiterollerinizi ince bir bıçakla delin.
Soğuyan profiterollerinizi hazırladığınız çikolatalı krema ile doldurun. Çikolatanın geri kalanını eritip, profiterolleri süslemek için kullanın. Tatlınızı tamamen soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.
Şeftalili ve Muzlu Sufle
Malzemeler:
- 150 ml süt
- 10 ml krema
- 2 şeftali
- 1 olgun muz
- 3 yumurta
- 5 yemek kaşığı esmer şeker
- Bir parça tereyağı
- Bir tutam tuz
Yapılışı: Sütü ve kremayı bir tencerede kaynatın. Muzu çatalla ezin ve bir kâseye alın. Yumurta beyazlarını yumurta sarısından ayırın. Yumurta sarılarını şekerle çırpın ve ezilmiş muzu ekleyin; karıştırın. Bu karışımı süte ekleyip, kısık ateşte 5 dakika pişirin. Şeftalileri soyup, üzerine 2 yemek kaşığı şeker serpin ve püre haline getirin. Şeftali püresini muzlu karışıma ekleyin. Muffin kalıplarını tereyağı ile yağlayın, kalan şekeri serpin ve buzdolabında bekletin. Fırını 180 derecede ısıtın. Yumurta aklarını tuz ile birlikte, krema kıvamına gelene dek çırpın. Bu karışımı, muzlu karışıma ekleyin. Karışımı sufle kalıplarına dökün ve 15 dakika kadar kabarana kadar fırında pişirin.
Blancmange
Malzemeler:
- 500 ml süt
- 100 gr şeker
- 100 gr soyulmuş badem
- 500 gr taze çilek (veya istediğiniz meyve)
- 6 gr jelatin
Yapılışı: Jelatini bir kâseye koyup üzerine ılık su ekleyin. Bademleri blenderda toz haline getirin. Sütü, 80 gr şekeri ve badem tozunu bir tencerede karıştırın. Karışım kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve 10 dakika soğumasını bekleyin. İnce bir elekten geçirerek başka bir kâseye alın. Jelatini ekleyip iyice karıştırın. Karışımı kalıplara dökün ve buzdolabında 2-3 saat bekletin. Meyvelerin bir kısmını püre haline getirin, diğer kısmını süslemek için ayırın. Eğer meyveli sosun tatlı olmasını istiyorsanız, içine biraz şeker ekleyin. Sosu blancmange’ın üzerine dökün ve taze meyvelerle süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun!