Sünnet yapmak için yaz tatili genellikle aileler tarafından beklenen bir dönemdir. Pandemi sebebiyle geçmişteki ihtişamlı sünnet düğünleri artık pek düşünülmese de, aileler çocuklarının bu özel gününü en güzel şekilde geçirmek istemektedir. Erkek çocuğu olan bazı ebeveynler, “İdeal sünnet yaşı nedir?”, “Hangi aylarda sünnet yapılması en uygunudur?” ve “Çocuğumuz sünnet sırasında travma yaşar mı?” gibi sorularla endişelenmektedir.
Doç. Dr. Levend Özkan, sünnetin sosyolojik, psikolojik ve geleneksel birçok etkisi olduğunu belirtiyor. İdeal sünnet yaşı, ailenin inançlarına, sünnete bakış açılarına, çocuğun özel durumuna, tıbbi veya anatomik yapısına ve çocuğun ruh haline göre değişiklik göstermektedir. Özkan, bazı ailelerin sünneti gelenek olarak görüp “Çocuk bunu bilsin, hatırlasın” diyerek düğün gibi kutlamak istediğini, bazı ailelerin ise bunu atlatılması gereken bir zorunluluk olarak değerlendirdiğini ifade ediyor.
Doç. Dr. Özkan, yeni doğan sünnetinin veya bebek sünnetinin asla doğum sonrası hemen yapılması gerektiği anlamına gelmediğini vurguluyor. Cerrahinin temel kurallarından biri, yeni doğmuş bir bebeğe, zorunlu olmayan bir cerrahi işlem yapılmaması gerektiğidir.
Son yıllarda bu durumun biraz istismar edildiğine dikkat çeken Özkan, bebek sünneti yaptırmak isteyen ailelere, çocuğun sağlık durumu hakkında önceden bilgi sahibi olmalarını öneriyor. Özkan, şu şekilde devam ediyor:
- Bebeğin ilk günlerdeki sıvı alışveriş dengesi sağlanmalıdır.
- Bebeğin sarılık geçirip geçirmediği gözlemlenmelidir.
- Erken dönemde, bebeğin yoğun bakıma girmesi gerekip gerekmediği belirlenmelidir.
Özkan, “Bütün bu durumlar gözlemlenip atlatıldıktan sonra sünnet için acele etmemek gerekir. ‘Doğar doğmaz olmazsa muhakkak bir narkoz söz konusu olur’ gibi bir durum yoktur. Bu yüzden aile, doğum sonrası duygusal dönemini atlattıktan sonra, zamanlamasını planlayarak, bebeklik döneminde sünneti rahatlıkla yaptırabilir.” şeklinde konuşuyor. Ayrıca, bebeklerin hareketlenmeden önce sünnet yaptırılmasını öneriyor. 6-7 aydan itibaren bebeklerde önemli bir hareketlenme başlar ve bu durum sünnet sonrası bakım süreçlerini zorlaştırabilir. Bu nedenle, 40 günlükken, çok büyümeden sünnet yapılması tavsiye edilmektedir. Çocuk bir yaşını geçtikten sonra hareketlenmenin artması nedeniyle cerrahi işlem ve sonrası bakım zorlaşır; 3, 4 ve 5 yaşlar ise Özkan tarafından önerilmeyen yaşlar arasında yer almaktadır.
Sünneti Profesyoneller Anlatsın
Özkan, günümüzde “Aman çocuk travma olur mu?”, “O yaşta sünnet olur mu?” ve “Arkadaşları ne der?” gibi gereksiz korkuların yaşandığını belirtiyor. Ancak, çocuğu korkutan şeyin sünnet değil, ailelerin ve çevrenin uygunsuz yaklaşımları olduğunu vurguluyor. Eğer aile, sünnetten bahsederken tedirgin bir tutum sergilerse, çocuk bu durumu hemen algılayarak sünnetten korkmaya başlar. Aynı şekilde, çocuk kötü bir şey yaptığında “Seni doktora götürürüm, iğne yaptırırım, bak doktor çok kızacak.” gibi korkutucu ifadeler kullanmak, sadece sünnet değil, doktor korkusunun da oluşmasına sebep olacaktır.
Özkan, çocuğuna sünnet yaptıracak ailelerin aceleci olmaması gerektiğini ve bu konuda deneyimli bir uzmanla çalışma konusunda araştırma yapmalarını şiddetle tavsiye etmektedir.