Kalp çarpıntısı, gerilim, heyecan, süratli koşma yahut çok kafein tüketiminden kaynaklı olabilir. İnsan kalbi 1 dakikada 60 ila 80 sefer atar. Kalp suratının üst sonu 100 atım kabul edilir. Şayet kalp suratının 100’den fazla atıyorsa kalp çarpıntısı (taşikardi) görülür. Kalp çarpıntısı önemsenmeyecek bir bahis değildir, en kısa vakitte doktora görünmelisiniz. Kalp çarpıntısının hangi durumlarda tehlikeli olduğu uzmanlar tarafından belirlenmelidir.
Kalp atışları nasıl hissedebilir?
• Kalbin çok süratli ve şiddetli atması
• Kalbin sistemsiz atması
Kalp çarpıntısı neden olur?
• Gerilim, tasa, endişe, sevinç ve heyecan
• Uzun süren hüzün ve hayal kırıklığı
• Egzersiz
• Çok alkol ve sigara tüketimi
• Fazla ölçüde kafein tüketimi
• Kalp problemleri
• Troid problemi
• Vitamin eksikliği
• Kansızlık
• Düşük kan şekeri
• Diyet ve depresyon haplarının gereğinden fazla kullanılması
• Premenopozal hastalık
• Çok ve uzun vadeli ağır çalışmalar
Kalp çarpıntısının belirtileri nelerdir?
Kalp çarpıntısının en bariz özelliği kalpte çarpıntıdır. Sistemsiz kalp vuruşları, tekleme, göğüste dolgunluk, eza, baskı ve ağrı hissi, göz kararması, cilt renginin solması, terleme, şuur kaybı, uzandığınızda ya da uyuduğunuzda kalp atışınızı kulakta hissetmek kalp çarpıntısının nedenleridir. Bu belirtilerle kalbinizin vücudunuzun gereksinimi olan kanı süreksiz olarak dokulara pompalayamadığını belirtir.
Kalp çarpıntısı nasıl geçer?
Kalp çarpıntı riskini azaltmak için sistemli antrenman yapmak, sigara içmemek ve gerilim yapmamak gerekir. Ayrıyeten istikrarlı beslenmek ve uzunluk kilo ahenginin istikrarlı olması da kalp çarpıntı riskini azaltır.
Kalp çarpıntısı ile karşılaştığınızda panik yapmayın, gevşeyip, rahat bir yere oturup dinlenmeye çalışın. Derin nefes alın ve soğuk bir içecek için. Şiddetli öksürmek ellerinizi soğuk suya batırmak ve ıkınmak güzel gelecektir.
Kalp çarpıntısına uygun gelen bitkiler
• Mecra köşk
• Lavanta
• Ökse otu
• Oğul otu
• Karabaş otu
• Kuşkonmaz
• Civan perçemi
• Papatya
• Maydanoz
• Kekik
• Fesleğen
• Nane
• Biberiye
• Ada çayı
• Gül yaprağı
• Kantaron çiçeği
• Mine çiçeği
• Alıç çiçeği
• Mürver çiçeği
• Portakal çiçeği
• Akdiken çiçeği
Bu bitkileri farklı ayrı yahut karıştırarak kaynatıp içebilirsiniz. Günde 1-2 bardak tüketin.
Kalp Çarpıntısı Ne Vakit Tehlikelidir?