B12 vitamini eksikliği hayat kalitesini düşürmekle kalmayıp ilerleyen vakitlerde bedende önemli hasarlara ve ölümcül sıhhat sıkıntılarına neden olabilir. b12 vitamini eksikliğini yaşamamak için birinci olarak nedenlerini bilmek gerekir.
B12 vitamini, eksikliği nedenleri…
B12 vitamini eksikliğinin en kıymetli nedeni, beslenme sıkıntısıdır. Besinlerden yeteri kadar b12 vitamini alınmadığında eksiklik yaşamak kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle b 12 içerden besinlerden çokça tüketmek gerekir.
B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?
B12 vitaminini çokça alabilmek için et, süt, yumurta, ciğer, yumurta ve balıktan kesinlikle tüketmek gerekir. Her sabah kahvaltısında ve haftada bir yahut iki sefer akşam yemeklerinde ciğer, balık yahut et tüketirseniz b12 vitamini eksikliğinizi giderebilirsiniz.
Ancak kimi bireyler b12 ağrılıklı beslendikleri takdirde bir türlü vitamin pahalarını yükseltmezler. Bunun nedeni yaşadıkları bir kadro sıhhat sorunları olabilir. B12 yüklü beslendiğiniz halde bir türlü bedellerinizi yükseltemiyorsanız ağıda vermiş olduğumuz hastalıklardan birine sahip olabilirsiniz.
Mide rahatsızlıkları
Midede meydana gelen gastrit tipi hastalıklar mide çeperindeki hücrelerin azalması durumudur. Mide içi hücrelerin azalması durumunda B12 vitaminin depolanması mümkün olmamaktadır.
Çölyak hastalığı
Yaşlanmak
Yaş ilerlemeye başladığında b12 vitamini emilimi azalmaktadır. Bu nedenle orta yaşın biraz üzerinde olanlar B12 vitaminine dikkat etmelidirler.
B 12 vitamini eksikliği kimlerde görülmektedir?
Vejeteryan olan bireylerde
Vejeteryan olanlarda çoklukla b12 vitamini eksikliğine çok sık rastlanır. Et, süt, yumurta üzere besinleri hiçbir vakit tüketmemek ilerleyen vakitlerde B12 vitamini eksikliğini getirir hatta önemli sıhhat sorunlarına neden olabilir.
Diyabet hastalarında
50 yaş üzerinde olan ve diyabet hastası olan sık ilaç kullanan şahısların kesinlikle b12 vitamini eksikliği olup olmadığını araştırmalıdırlar.
Çölyak hastalarında
Besinlerin beden tarafından işlenmesinde sıkıntılara yol açan Crohn hastalığı, çölyak hastalığı üzere hastalıkları yaşayanlarda B12 eksikliği sık görülmektedir.
Alkol tüketenlerde
Cerrahi zayıflama operasyonu geçirenlerde
Mide kelepçesi kullanan kişilerde
B12 vitamini eksikliğinde beden belirli yansılar ortaya çıkarmaktadır. Birinci vakitlerde B12 vitamini eksikliğinde hafif aksaklıklar meydana gelir. Fakat daha sonraları bu eksiklikler, şiddetlenir ve önemli rahatsızlıklar ortaya çıkartabilir.
B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
B12 vitamini eksikliğinde beden geneline kâfi oksijen taşıyamaz bu nedenle bedende yorgunluk ve halsizlik hissi oluşur. Hafif baş dönmeleri de beraberinde gelen belirtiler ortasındadır.
Diş eti kanaması
B12 eksikliğinde bilhassa diş etlerinde kanamalar görülür. Diş etlerinde daima olarak kanama meydana gelmesi b12 eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.
Kabızlık
Şiddetli ve daima hale gelen kabızlık B12 eksikliğinin en kıymetli belirtileri ortasında yer alır.
Baş ağrısı
Baş ağrısı ve konsantrasyon eksikliği B12 eksikliğinin belirtileri ortasındadır.
Morarma
Kollarda ve bacaklarda meydana gelen nedeni bilinmeyen morarmalar B12 eksikliğine işaret ediyor olabilir.
Yaş kümelerine nazaran günlük B12 miktarları
7-12 Ay Ortası: 0.5 mcg
1-3 Yaş Ortası: 0.9 mcg
4-8 Yaş Ortası: 1.2 mcg
0-6 Ay Ortası: 0.4 mcg
9-13 Yaş Ortası: 1.8 mcg
14-18 Yaş Ortası: 2.4 mcg
Yetişkinler: 2.4 mcg
Gebelik ve Emzirme Devri: 2.6 mcg